Дипломира се първият випуск кучета, обучени да надушват диабетни кризи

OFFNews Последна промяна на 30 септември 2020 в 16:17 3321 0

Четири обучени кучета-асистенти на пациенти с диабет получиха своите дипломи на официална церемония като част от инициативата Super Glucodog на фармацевтична компания „Сервие България“ и фондация „Очи на четири лапи“.

Целта на проекта, който започна преди две години, е да се обучат лабрадори, които да разпознават началото на хипогликемията при хора с диабет и по този начин да ги предпазват от сериозни животозастрашаващи състояния. Подкрепата на „Сервие България“ осигурява безвъзмездното отглеждане и обучение на кучетата – асистенти.

Първите дипломанти на випуск Super Glucodog 2020-та - лабрадорите Пламък, Рем, Немо и Прея, са преминали успешно обучението и вече работят за пациенти с диабет. По време на церемонията, водена от актьора Стефан Вълдобрев, те получиха своите дипломи, аплодирани от треньори, лекари ендокринолози и представители на пациентски организации.

Кръвната захар при хората с диабет варира в широки граници и контролът ѝ е много важен. Кучетата-асистенти са допълнителна възможност за контролирането на тези нива, защото могат да разпознават миризмата при промяната в нивата на кръвната захар на техния собственик и да сигнализират при хипогликемични кризи. В тези случаи те реагират чрез побутване с нос, побутване с лапа или лай. Често кучетата сигнализират 10-15 минути преди електронните средства за измерване на кръвна захар. Това позволява на пациента да вземе мерки и да избегне големи колебания на нейните стойности, водещи до усложненията на дибета.

„Една от най-големите опасности за диабетиците е, когато захарта падне под нормата по време на сън, защото признаците не могат да се различат и състоянието може да бъде животозастрашаващо. При малките деца е от особена важност кризата да бъде предотвратена навреме“, обясни детският диабетолог доц. Калинка Коприварова. Според нея обучените кучета съществено допълват ролята на сензорите за измерване на захарта.

Председателят на фондация „Очи на четири лапи“ Албена Алексиева обясни, че кучетата преминават през обучение, което продължава близо година. Обучените домашни любимци трябва да могат да сигнализират при започваща криза при това във всякаква ситуация - на нови места, в движение, в превозно средство и през нощта. По този начин те могат да уведомят детето и неговите родители до 10-15 минути преди да настъпи кризата и апаратът за измерване на захарта да го отчете.

„Контролът на диабета е водещ за всички пациенти, но инициативата Super Glucodog е нещо повече от сигурност за тях. Затова се надявам и други хора да се възползват от възможността да имат куче-асистент“, сподели Елисавета Котова, председател на Национална асоциация на млади хора и деца с диабет.

Към думите й се присъедини и Магдалена Здравкова, майка на дете с диабет, което вече има куче-асистент. „Кучето ни Прея е нашето трето дете. То помага на сина ми и за преодоляване на високата захар, защото чрез движението и игрите с нея високата кръвна захар може да се контролира“, сподели майката на осемгодишния Симеон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови