Ден на българския лекар, връчват наградите на БЛС

OFFNews 19 октомври 2022 в 07:25 1440 0

медик

Снимка Unsplash

Днес ще бъде обявен носителят на приза „Лекар на годината 2022“

19 октомври е Ден на българския лекар. Днес Българският лекарски съюз (БЛС) връчва традиционните годишни награди на изявени медици.

По случай празника с приветствие към колегите си се обърна председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров:

Скъпи колеги, нека Св. Иван Рилски – Чудотворец да Ви пази и закриля! Нека успехът да Ви съпътства във всяко Ваше начинание, надеждата да Ви вдъхва кураж, а вярата да носите винаги в себе си, за да продължавате да се борите с предизвикателствата на живота. Пожелавам Ви здраве и сили! Бъдете уверени и смели в ежедневната си работа, мъдри в решенията, които взимате. Не спирайте да дарявате надежда на онези, които имат нужда от нея! И нека търпението и грижата към хората никога да не ни напускат, пожела д-р Маджаров.

Носителят на приза „Лекар на годината 2022“ ще бъде обявен на официална церемония в Националния исторически музей. Очаква се отличието да бъде връчено от държавния глава Румен Радев.

По време на събитието гостите ще могат да направят дарение в подкрепа на „Българската Коледа“ – благотворителна инициатива на президента на България, която има за цел да насърчава дарителството, да спомага за решаване на значими за обществото проблеми, засягащи здравето на децата и подпомагане лечението им.

Традиционните категории, в които БЛС ще връчи награди, са “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“, “Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“, “Ти си нашето бъдеще“ – награда за младите медицински надежди на България, и “Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“.

През миналата година носител на приза „Лекар на годината“ беше главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Инициативата "Лекар на годината" се провежда от 2003 г.

С откриване на паметник на патрона на болницата и с водосвет за работещите в нея в болница "Пирогов" ще бъде отбелязан Денят на закрилника на лекарите Св. Иван Рилски Чудотворец. Това съобщиха от лечебното заведение. Идеята за паметник на Николай Иванович Пирогов е на д-р Валентин Димитров, директор на болницата.

В "Пирогов" ще има и специален водосвет за целия екип, който ще бъде отслужен от Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови