Д-р Тотев: Дори да има пари за инфекциозни отделения, няма кой да работи в тях

OFFNews 01 октомври 2020 в 09:07 1309 0

Дори да има субсидиране за разкриване инфекциозни отделения, ние нямаме персонал, това е големият проблем, каза по БНР председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев.

„Сред тези предложения на МЗ първото условие за субсидиране е да има клиника или инфекциозно отделение. Ако се принудим да приспособим други отделения в инфекциозни, ще трябва да се приспособи цялата болница. Някои болници успяха да разкрият т.нар. инфекциозни отделения, но ако отворим нормативните документи на какви условия те трябва да отговарят за това, ще видим, че има нарушения", каза председателят на Сдружението на общинските болници. 

По думите му урокът от пандемията е, че няма специалисти.

"Трябва да се замислим за изискванията за разкриване на отделения, които са силно завишени за България. Зад тия дипломи в лечебните заведения не стоят винаги физически годни да работят хора“, обясни д-р Тотев.

По думите му никой от колегите му от болниците не казва как намира специалисти, не се изнасят данни за болниците, защото директорите нямат това право.

"Ние сме подписали негласно споразумение, за да няма паника сред населението, да не се прави лоша реклама…“, обясни д-р Тотев.

Д-р Тотев посочи, че всички чакат със страх как ще започне грипната вълна.

„В момента болниците алармират, че не са си покрили бюджетите, настояват да могат да ги прехвърлят за следващия месец.“

Д-р Тотев заяви, че силно се надява да не се стигне до закриване на болници. "Ако си тръгнат колеги, които са възрастни, нещата стават пагубни, обясни той.

До средата на октомври общинските болници чакат още 6 милиона лева допълнително от МЗ по линия за отдалеченост на районите" . Това припомни д-р Тотев и отбеляза, че средствата ще отидат за заплати на медицинските сестри, където кадровият дефицит е голям и за дезинфектанти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!