COVID ваксините не предизвикват преждевременно раждане

OFFNews 05 януари 2022 в 16:30 1264 0

Снимка Pixabay

Ваксинацията срещу COVID-19 по време на бременност не е свързана с преждевременно раждане или раждане на бебета с тегло под нормата, предаде Ройтерс, позовавайки се на проучване, публикувано от американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията (CDC).

Според седмичния доклад на CDC за заболеваемостта и смъртността процентът на преждевременно раждане е 4,9 на сто сред повече от 10 000 жени, които са получили поне една доза ваксина срещу COVID-19, в сравнение със 7 на сто за приблизително 36 000 неваксинирани жени.

Разликата не се счита за статистически значима. Освен това ваксинацията срещу коронавирус не увеличава риска от раждане на бебета с тегло под нормата, отбелязват изследователите.

Резултатите от проучването подкрепят препоръката на CDC за безопасността на ваксинацията срещу COVID-19, по време на бременност.

"Доказателствата за ползите от ваксинацията срещу коронавирус по време на бременност продължават да се трупат, в това число откриването на антитела в кръв от пъпната връв", пишат авторите на изследването. Те отбелязват, че за бременните жени с COVID-19 има повишен риск от постъпване в интензивно отделение, поставяне на механична вентилация и смърт.

Жените в проучването са заченали между май и октомври 2020 г., преди да бъдат налични ваксини. Почти всички, които са били ваксинирани, са се имунизирали с препарат през второто или третото тримесечие на бременността. Около 96 процента от тях са получили поне една доза иРНК ваксина на "Пфайзер"/"Бионтех" или "Модерна". На останалите жени е поставена еднодозова ваксина на "Джонсън и Джонсън".

Изследователите не са отчели разлики в резултатите въз основа на времето на ваксинация, типа получена иРНК ваксина или поставените дози.

Данните са взети от осем здравни организации в шест американски щата, се посочва в доклада.

Авторите на изследването отбелязват, че тъй като са прегледали данни, събрани за други цели, е възможно да са пропуснали някои ваксинации и им липсва информация за жени с предишна история на усложнения при раждането. В проучването липсват и данни за ваксинации през първото тримесечие, както и за бустери, които не са били налични по това време. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови