Чешки лекари захвърлиха защитните облекла, разпространявали вируси и бактерии

OFFNews 27 януари 2022 в 09:10 3244 1

Снимка Pixabay

Чешки лекари се отказаха от защитните облекла, след като установиха, че те улесняват разпространението на вируси и бактерии, съобщава БТА.

От една година медиците, които се грижат се за болни от COVID в университетската болница в Прага, са спрели да носят защитни облекла.

Тази практика продължава, въпреки разпространението на по-заразния вариант Омикрон на коронавируса, разкри вчера представител на здравното заведение, цитиран от Франс прес.

Лекуващият персонал на болницата носи маски и ръкавици, а само понякога се слагат найлонови престилки при контакт с пациентите.

"Отказахме се от защитните костюми преди година, защото те улесняват разпространението на бактерии, на вируси и на плесени сред пациентите, което увеличава смъртността", заяви пред АФП Мартин Балик, главен лекар отделението по интензивни грижи.

Началникът на COVID отделението Ян Блаха казва, че по време на епидемията са започнали да приемат пациенти, носители на силно резистентни бактерии, каквито не са срещали преди.

"В един момент смъртността при пациентите се увеличи от 6 на 8 процента. Когато персоналът ни се ваксинира или оздравя след COVID, спряхме да носим защитни облекла и процентът намаля", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови