Червените боровинки подобряват паметта

Лекарите препоръчват да се консумират сурови или пасирани, а не в соковете, които съдържат много захар

OFFNews 23 май 2022 в 09:25 794 0

Снимка Pixabay

Британски учени установиха, че 100 г червени боровинки дневно подобряват когнитивните показатели, съобщи в. "Мейл он сънди". Затова тръпчивите плодове могат да предпазят от деменция.

Червените боровинки са много богати на антиоксиданти и намаляват "лошия холестерол" в кръвта, а според специалисти той се свързва с по-голям риск от развиване на деменция.

Учените от университета на Източна Англия са работили със 60 здрави доброволци на възраст от 50 до 80 години. Тези, които са приемали версия на прах от плодовете, са имали по-добри показатели за памет след 12 седмици.

Според учените обаче ефектът върху кръвния ток в артериите проличава още след два часа. Изследване с ядрено-магнитен резонанс показало, че оросяването на важни части на мозъка при тях е било по-добро.

"Лошият" холестерол на доброволците, приемали червени боровинки, също бил с 9 процента по-ниски стойности. Той може да образува плаки и втвърдява артериите и така да намали притока на кръв към мозъка.

Червените боровинки също поддържат сърцето здраво и намаляват възпаленията. Известно е, че те предотвратяват инфекции на уринарния тракт и могат да намалят риска от възпаления на венците, стомашна язва, рак.

Лекарите препоръчват да ги консумираме сурови или блендирани, а не в соковете, които съдържат много захар. Тръпчивият им вкус обаче разочарова много хора. Популярни са изсушените им версии, но те също са с много захар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови