Чернодробната трансплантация на деца може да се провежда у нас, заяви Кирил Ананиев

OFFNews 20 септември 2019 в 12:34 983 0

Снимка Архив

Чернодробната трансплантация за деца може да бъде провеждана у нас при наличието на подходящ донор, включването на българския пациент в списъка на чакащите в България и при спазване на всички изкисквания за качество на здравните грижи във всеки етап на трансплантацията, това съобщи в отговор на депутатски въпрос министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Той припомни, че проектът на Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията е публикуван за коментари и бележки на официалната интернет-страница на МЗ и в момента се обсъждат постъпилите предложения по документа. В работната група участват и представители на пациентски организации, които също имат своите предложения.

За изпълнението на планираните мерки са планирани бюджетни средства, но се търсят и възможности за финансиране по европейски програми.

С предложените промени в Наредба № 2, разработени съвместно с представители на НЗОК, на родители на деца с онкохематологични заболявания и на лечебните заведения, се облекчава достъпът на български пациенти до трансплантационни центрове извън ЕС, ако трансплантирането не може да бъде извършено у нас.

Грижата за контакт и комуникация с трансплантационни центрове ще бъде не на пациента, а на отговорните публични институции - НЗОК и ИА „Медицински надзор". Извършените по този ред трансплантации ще бъдат финансирани от държавата, увери министърът. 

Ананиев припомни, че страната ни се е присъединила и към FOEDUS – платформа за обмен на органи между членовете на организацията.

"Предвид липсата на специалисти в страната, които могат да провеждат белодробна трансплантация, продължава сътрудничеството с отделението по гръдна хирургия към Многопрофилна болница – Виена за обучение на български специалисти. Четирима наши лекари вече преминаха краткосрочно обучение във виенската болница, а през месец януари 2020 г. ще започне дългосрочно обучение на 16 наши специалисти", каза още министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови