Частна и държавна болница спасиха живота на водещ анестезиолог

OFFNews Последна промяна на 18 юли 2019 в 11:10 15346 1

Снимка Pixabay

Успешното сътрудничество между столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и частната Аджъбадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център спаси живота на водещ столичен анестезиолог.

Всичко се случва като по филмите. Сутринта лекарят, който е един от най-добрите и опитни анестезиолози в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, отива на работа, както обикновено. Следва рапорт, на който се обсъждат случаите за деня, и влиза в операция, въпреки че за последните дни почти не си е тръгвал от болницата. (През летните месеци дежурствата следват едно след друго, заради намаления състав). Повече от седмица лекарят споделя с колегите си, че се чувства отпаднал, задъхва се, но и през ум не му минава да вземе болничен, защото това означава, че графикът трябва да се променя, някой трябва да поеме и неговите дежурства, а всички са натоварени до краен предел.

Към обяд изведнъж му прилошава. Спешните изследвания, направени на място, показват страшна диагноза: масивна белодробна емболия – състояние почти несъвместимо с живота. Белодробните емболии са сред водещите причина за смърт в света, по-точно - в индустриално развитите страни. Те са на трето място след сърдечносъдовите и раковите заболявания.

Колегите му веднага се обаждат в Сити Клиник, където е един от най-добрите центрове за инвазивна кардиология в страната. За щастие проф. Иво Петров е там и веднага откликва. Медицинският директор на Сити Клиник праща реаномобил на болницата, който да вземе пострадалия колега. С него в линейката тръгват двама от анестезиолозите в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, защото в такива случаи транспортирането е много рисково и „трябват ръце“ за реанимиране, ако се наложи.

За щастие всичко минава по план. Линейката буквално "прелита" до Сърдечно-съдовия център на Сити Клиник. Там вече всичко е подготвено за спешната интервенция. От линейката пациентът е вкаран направо в операционната зала. Вече всичко е в ръцете на проф. Иво Петров. Поредният пациент е спасен. Този път колега.

По света подобни случаи много рядко завършват с успех, защото трябва да се действа буквално за минути. Съсирекът, който причинява белодробната емболия, запушва артерията на белия дроб и причинява или белодробен инфаркт, или спиране на сърцето, т.е. внезапна смърт.

Шансът в случая е, че инцидентът се е случил в болница. Че въпреки конкуренцията между частни и държавни лечебни заведения, когато става въпрос за човешки живот, лекарите не се замислят. Че България има лекар на световно ниво, какъвто е проф. Иво Петров, споделят от болница "Св. Иван Рилски".

Екипът на Отделението по анестезиология и активно лечение в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ изказва огромни благодарности към проф. Иво Петров и неговия екип, който по думите им е сътворил поредното чудо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12721

1

bls

18.07 2019 в 11:21

Това е чудесно .. сега на мястото на за щастие спасения човек поставете името на някой случаен гражданин Х. Дали нещата щяха да се развият така ... съмнявам се.