Болниците в страната: остър недостиг на специалисти, крепят се на работещи пенсионери

Пагубно е разбирането, че повече пари решават проблема, коментират лекари и болнични директори

OFFNews 28 юни 2022 в 11:21 913 0

болница

Снимка Pixabay

Болниците в страната се крепят на работещи пенсионери

Болниците в страната се задъхват от липса на специалисти, отделения се крепят на работещи пенсионери. Това потвърждават директори на лечебни заведения в Добрич и Тетевен по БНР.

За втора поредна година област Добрич се нарежда на предпоследно място в страната по лекари на глава от населението, показват данните на Националния статистически институт. Водещи по показателя са областите, в които има медицински университети, на последно място е област Кърджали.

Най-чувствителна е липсата на специалисти по хематология, инфекциозни болести, ревматология, ендокринология.

"Това е тенденция от много години. Според мен се дължи на дълго продължилото неправилно регулиране на процесите в здравеопазването – тежка, инертна система. Когато там се направят грешки, тези грешки много дълго време след това не могат да бъдат оправени", коментира д-р Валери Веселинов, председател на Регионалния лекарски съюз в Добрич.

Той е категоричен, че държавата неглижира здравеопазването като приоритет: "Всички почват да правят реформи. От тия реформи нашата система е на това положение."

Д-р Веселинов определя като пагубно разбирането, че след като всяка година се отделят все повече пари за здравеопазване, проблемите се решават от само себе си.

Според директора на МБАЛ Добрич д-р Георги Желязков, има отделения, които продължават да работят благодарение на работещите пенсионери. "Всеки един малък областен център, както е нашата болница, има такива затруднения", казва той.

Няма урология, няма отделение по очни болести, лабораторните специалисти са дефицитни, изтъква д-р Желязков.

За последната година и половина ръководството на областната болница е привлякло над 15 млади специализанти.

"Бяхме гледани като просяци на пари, всичко обръщаха в пари. А ние не искахме пари, искахме организация, която да позволи да спечелим пари. Ние сме търговски дружества и трябва да печелим, за да можем да се издържаме", коментира д-р Неделчо Тотев, директор на болницата в Чирпан и председател на Сдружението на общинските болници, което представлява повече от половината общински болници. Той нарече ситуацията драматична.

"Младите мигрират, възрастните умират, деца не се раждат – нацията върви към обезличаване. Малкият град е неатрактивен, той не може да привлече кадри. Ние работим в региони, където населението е безкрайно бедно, на дъното на обществото по социалния му статус", очерта картината по региони д-р Тотев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови