Болницата на уволнения зам. здравен министър не е източвала НЗОК

OFFNews - Бургас 19 май 2017 в 13:28 3114 1

МБАЛ "Бургасмед"

Няма опит за източване на здравната каса в болницата „Бургасмед“. Въпреки това има открити нарушения при случая, в който бургазлийка алармира, че й е извършена операция на крака, но само на документи. Случаят доведе и до уволнението на заместник здравния министър Стоил Апостолов, който, по това време, е бил управител на лечебното заведение.

След разпространения телевизионен репортаж в предаването „Господари на ефира“, в който жена разказва как по документи й е извършена операция, а всъщност й е направена пункция, от здравната каса са проверили случая, уточни регионалният й директор Таня Макшева. Взети са обяснения от лекарите, анкетирана е и пациентката, подала сигнала.

Направена е пункция на колянната става, за да се облекчат оплакванията на пациентката. Кодът, който е отчетен от болницата, обаче изисква допълнителни дейности, които да се извършат, поясни Макшева.

Извършена е частично дейност по лечението на коляното на пациентката, но не е довършена тази дейност, тъй като и пациентката се е почувствала облекчена и е отказала по-нататъшната терапия. Това е някакво решение между пациента и лечебното заведение, ние там няма как да се намесим. Просто пациентката си е тръгнала след пункцията. Дали такава им е била договорката или просто такова е било решението на пациента - нямам идея“, коментира Макшева.

За НЗОК това е сериозно нарушение. Тъй като този случай е надлимитна дейност, тя няма да бъде заплатена. Цената на клиничната пътека е 910 лв. Друга санкция по закон нямаме право да наложим, посочи Макшева.

В болницата тече и цялостна проверка, която ще завърши до два месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!