Болница 'Света Екатерина': Първата трансплантация на бял дроб у нас не е от сега, а от 2003 г.

OFFNews 29 октомври 2019 в 14:30 3850 1

Снимка Архив

Първата белодробна трансплантация у нас е осъществена още през 2003 г. в УМБАЛ "Света Екатерина". Това коментират от лечебното заведение по повод тиражираната новина за извършена за първи път у нас трансплантация на бял дроб в УБ "Лозенец."

От лечебното заведение уточняват, че през 2003 г. в болницата са извършени първите трансплантации на сърце-бял дроб и отделно само на бял дроб от изцяло български екип, с ръководител проф. Чирков. 

Реакцията от болницата идва след съобщение, че проф. Любомир Спасов, шефът на болница "Лозенец" (бившата Правителствена болница), е трансплантирал бял дроб с участието на екип от немски специалисти.

До момента обаче информация за състоянието на трансплантирания 70-годишен пациент няма.

От Министерството на здравеопазването заявиха само, че операцията е продължила близо 6 часа и че здравният министър Кирил Ананиев е бил в непрекъснат контакт с опериращия екип. Според информация в някои медии трансплантираният е в реанимацията на "Лозенец" и ще остане там 10-14 дни.

Реализирането на белодробната трансплантация в България се случва повече от година по-рано от обявения от здравния министър срок. Първоначално се предвиждаше това да се случи през 2021 година в УМБАЛ "Света Екатерина", след като екип от нейни специалисти премине нужното обучение в Университетската клиника във Виена. Проф. Валтер Клепетко, който е трансплантирал българи, пое ангажимент да обучи и наши специалисти. По този повод беше подписано споразумение между МЗ и Университетската болница във Виена.

Впоследствие се оказа, че проф. Любомир Спасов е преминал курсове на обучение във Виена и Хановер и притежава сертификат за извършване на подобен род операции.

За момента повече информация по този медицински пробив няма нито от здравното министерство, нито от болницата, в която беше извършена трансплантацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3930

1

KhanKrum359

29.10 2019 в 15:49

Да, този път от "Света Екатерина" са напълно прави - първата трансплантация на сърце-бял дроб, а после и само на бял дроб бе извършена преди повече от 15 г. Водещ хирург беше Д-р Димитър Николов (сега вече доцент или може би професор, ръководи Клиниката по кардиохирургия на Токуда)...
Но Любо Спасов умре да се пише първи, за сметка на някой друг... Така беше и със смешната "първа" трансплантация на черен дроб - на него и Гайдарски май не им бяха дали да се измият, докато чуждестранния екип си вършеше работата