Близо 42 млн.лв. са инвестициите в общински болници и ДКЦ в столицата

Втора градска болница получи скенер за неврологичното отделение и отделението по инвазивна кардиология

OFFNews 09 октомври 2023 в 15:19 787 0

Втора градска болница

Снимка Фейсбук

Втора градска болница, София

Общо около 42 млн. лв. е инвестирала Столичната община в общинските болници и ДКЦ-та през последните години.

Това съобщи пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която представи нов скенер за нуждите на Втора градска болница заедно със зам.-кмета по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов и директорът на лечебното заведение д-р Стефан Узунов.

Апаратът позволява надграждане на досега предлаганите услуги с програма за съдова карта на главния мозък. Това ще позволи неврологичното отделение и отделението по инвазивна кардиология да оказват съвременна диагностика и лечение както на сърдечно-съдови, така и на мозъчни заболявания.

Втора градска болница е една от общинските болници, които получиха средства от Столичната община за закупуване на нова апаратура. Тази година около 6 млн. лв. насочихме за модернизация на общинските болници и ДКЦ-та, съобщи кметът. Тя каза, че четири общински болници са се възползвали от тези средства (4 млн. лв.) и няколко ДКЦ-та (2 млн. лв.) Втора градска болница има много добри резултати в няколко специалности и една от тях е инвазивната кардиология, каза Фандъкова. Тя припомни, че по време на пандемията от коронавирус целият екип на лечебното заведение е бил ангажиран в грижата за пациентите.

Кметът Фандъкова добави, че общинските болници са търговски дружества, имат договори със здравната каса, но Столичната община намери възможност да насочи допълнителни средства за дейност. Около 10 млн. лв. годишно насочваме към общинските болници, за да дофинансираме дейности, които не се поемат от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), каза столичният кмет.

Относно дебата в публичното пространство дали изобщо да съществуват общинските болници в София, Фандъкова каза, че те все още имат своето място в системата на здравеопазването в столицата. Кметът обърна внимание, че общинските болници приемат пациенти от домовете за настаняване на възрастни хора, от кризисните центрове, бездомни хора в тежко състояние, които честа не са здравноосигурени. Подкрепата за общинските болници категорично трябва да продължи, заяви Йорданка Фандъкова.

Директорът на Втора градска болница д-р Узунов каза, че лечебното заведение предстои да се сдобие с нов ангиограф за помощ при инсулти, с ехокардиограф, за нов доплер, както и за нов микробиологичен апарат за измерване на антибиотичната терапия, който ще помогне за диагностика и лечение на пациентите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!