Българка от Одеса ще бъде приета за сърдечна трансплантация у нас

OFFNews 09 март 2022 в 15:57 725 0

Снимка Фейсбук

Антон Киссе, народен представител във Върховната Рада от Бесарабия

33-годишна българка от Одеса ще бъде приета за сърдечна трансплантация у нас. За това съобщи пред Дир.бг Антон Киссе, депутат във Върховната Рада, българин от Украйна, избран за народен представител от Бесарабия. Киссе е председател на Асоциацията на българите в Украйна.

Жената е трябвало да бъде трансплантирана в Киев, но войната е осуетила интервенцията. Тя ще бъде настанена в УМБАЛ "Св. Екатерина", където ще може да изчака за подходящ донор. В болницата вече създават необходимата организация.

По думите на депутата към страната ни са изведени и трима пациенти на хемодиализа. У нас те са приети и са организирани необходимите медицински процедури. Освен тях, страната ни е приела онкоболни и хора с увреждания. "Когато имаме информация, първо се договаряме с България", казва Антон Киссе.

Народният представител е в Одеса, откъдето до момента е успял да организира извеждането на над 1000 души с помощта на доброволци от България и Молдова. Той споделя, че в района има остра нужда от лекарства, тъй като аптеките са затворени или разграбени.

По думите му до момента разчитат основно на помощ от доброволци, все още няма контакт с официалните български власти. Създаден е фонд, в който са се включили много българи, с който се осигуряват средствата за автобусите на бежанците. Според него има нужда от помощ от държавата, тъй като хотелите, които сега настаняват пристигналите у нас от Украйна, няма да издържат дълго.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!