Австрия влиза във втора вълна на коронавирус, рекорди в Чехия

OFFNews 13 септември 2020 в 13:10 6612 0

Снимка БТА/AP

Себастиан Курц

Австрия навлезе във втора вълна заразявания с новия коронавирус, заяви канцлерът Себастиан Курц, цитиран от Франс прес. От петък до събота 9-милионната страна е регистрирала близо 870 новозаразени, от които над половината са във Виена. В Австрия са установени общо 33 000 заразени и 750 починали от началото на пандемията.

"Намираме се в началото на втората вълна", заяви Курц и предупреди, че скоро в страната ще има по над 1000 новозаразени на ден. Той призова населението строго да спазва мерките за борба с вируса и максимално да ограничава контактите си. В петък австрийското правителство обяви по-твърди мерки за носене на маски и за събиранията на обществени места.

От утре маските, които вече са задължителни в супермаркетите и транспорта, вече трябва да се носят във всички търговски обекти и обществени сгради. Курц предупреди, че ако броят на новозаразените продължи да нараства, той не изключва въвеждане на нови мерки, но изрази надежда, че ще се избегне втора карантина.

Чехия за трети пореден ден съобщи за рекорден еднодневен брой на новозаразените с коронавируса, като днес те са 1541, с 94 повече от вчера. Това е пети пореден ден с над 1000 новозаразени в страната с население 10,7 милиона души. Правителството затегна правилата за носене на предпазни маски, но се стреми да избегне строги карантини.

В Чехия от началото на пандемията са установени общо 35 401 заразени с новия коронавирус, в това число 453 починали и 21 209 оздравели. В момента в Чехия има 13 739 заразени, в това число 297 хоспитализирани, като 69 от тях са в тежко състояние.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови