Ангелов: Програмата за трансплантациите не се изпълнява в необходимия обем

OFFNews 06 октомври 2020 в 17:04 1157 0

Нещата на хартия изглеждат чудесно, но реалността показва, че Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията не се изпълнява в необходимия обем“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на инициирана от него видеоконферентна среща с регионалните и областните координатори по донорство.

В рамките на срещата бяха дискутирани причините за малкия брой донорски ситуации през настоящата пандемична година, изпълнението на Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията в Република България (2019-2023 г.), както и затрудненията, които координаторите и трансплантолозите идентифицират в работата си.

Акценти бяха поставени върху логистичната организация от възникването на донорската ситуация до осъществяването на трансплантацията, преумората на координаторите в условията на COVID-19 – в повечето случаи анестезиолози и реаниматори, и кадровия дефицит.

Министър Ангелов съобщи, че в изпълнение на Националната програма от месец декември тази година координаторите ще получават допълнителни възнаграждения.

„През последните две седмици проведох индивидуални разговори с повечето от вас. Запознах се с всички документи по темата. Най-големият ни проблем се оказва комуникацията между участниците в процеса – донорски бази, трансплантационни центрове, институции, близки на донорите. Затова усилия ще бъдат фокусирани именно тук. Където е необходимо, ще бъдат актуализирани и заповедите за областни и регионални координатори“, посочи проф. Ангелов.

Предстоят видеоконферентни срещи на здравния министър както с директорите на донорските бази у нас, така и с трансплантационните центрове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови