Ангелов: До края на седмицата ще решим кои мерки да бъдат разхлабени

Искам да съм първият, на когото ще бъде поставена ваксина срещу COVID-19, личният пример е много важен, заяви здравният министър

Янка Петкова 14 декември 2020 в 10:53 1944 0

Снимка Архив

До края на седмицата ще решим кои мерки да бъдат разхлабени. Следим 17 показателя - нивата на заболяемост от коронавирус спрямо ЕС; смъртността и структурата на починалите по възраст и придружаващи заболявания; заетост на леглата; брой на пациентите в интензивните отделения и др.

Това каза на брифинг след инспекцията в склад за съхранение на антигенни тестове и предпазни средства министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Много е рано да говорим за 21-ви декември. Тази седмица ще бъде решаваща за това какви мерки ще се вземат по празниците. Личното ми мнение е, че заведенията трябва да останат затворени. Не е нужно да се отварят училищата и градините след 21 предвид празниците, които предстоят, каза здравният министър.

Около 1 млн. и 200 хиляди са антигенните тестове, с които разполагаме в момента. До 21 декември се очаква те да бъдат официално признати и приравнени към PCR тестовете, обясни Костадин Ангелов и уточни, че на този етап са осигурени и достатъчно предпазни средства, които ще бъдат разпределени към РЗИ и лечебните заведения в страната.

Здравният министър обаче каза, че резултатите от антигенните тестове, правени до момента, няма да бъдат признати със задна дата. Според него определящи за диагностициране на коронавирус са клиничната картина и позитивния антигенен тест. Личните лекари ще могат да правят антигенни тестове и да насочват пациенти за изследване с тях.

Министър Ангелов съобщи още, че днес следобед ще проведе среща с ръководителите на РЗИ от страната за проверка на готовността за ваксиниране в първа фаза. Той уточни, че според предварителните данни в различните области желание да се ваксинират се изявили от 20 до 48% от медиците на първа линия.

"Аз искам да съм първият, който ще бъде ваксиниран, въпреки че не съм в групата за първа фаза", каза Ангелов и допълни, че личният пример е много важен и това е отговорност на всеки лекар.

Благодарение на ваксините са преодолени изключително много инфекции, които са довели до загуба на милиони животи. С този акт искам да покажа на всички български граждани, че ваксината е надеждна, ефективна, безопасна, че трябва да бъдат спокойни, тъй като ще се поставя, след като е минала всички фази на проверка, каза още здравният министър. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови