60% от пациентите с диабет тип 1 не знаят, че имат право на безплатни сензори, показва проучване

OFFNews 17 ноември 2023 в 10:20 801 0

диабет

Снимка Pixabay

Проучване

В България 60% от пациентите с диабет тип 1 не знаят за правото си на безплатни сензори за непрекъснато проследяване на глюкозата, показва изследване на социологическата агенция БлуПойнт, сред пациенти и ендокринолози.

През юли 2021 г. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) прие процедура по възстановяване на средствата за системите за непрекъснат мониторинг на глюкозата (CGM) – за хора с диабет тип 1 www.nhif.bg.

Резултатите от изследването сочат, че има огромна нужда от информация и разясняване по темата за реимбурсация. Проучването е проведено сред две групи лица, страдащи от диабет тип 1, и родители на деца с диабет тип 1.

Сензорите за непрекъснат мониторинг на глюкозата (CGM) се ползват в по-голяма степен от деца, а родителите им са много по-запознати с тях, в сравнение с останалите пациенти. Реално не са регистрирани случаи на родители, които да споделят, че не знаят нищо за тези системи.

Изследването показва, че почти всички родители са запознати с процеса по реимбурсация и са разговаряли по темата с ендокринолог или общопрактикуващ личен лекар. 84 % от запитаните родители са използвали CGM системите за детето си, докато само 18,5% от възрастните с диабет тип 1, които са били анкетирани, използват новата технология.

Тази статистика показва, че много хора с диабет пропускат потенциалните ползи за здравето си, които CGM в реално време може да им предложи. Устройствата за непрекъснат мониторинг на глюкозата могат значително да подобрят качеството на живот на хората с диабет.

Технологията използва сензор, за да следи нивата на глюкозата и да ги докладва на смарт телефон или приемник. Тя позволява наблюдение на стойностите на глюкозата 24/7 без да се налага убождане на пръста, предоставя информация в реално време, за да може пациентът да предприеме подходящите действия. Освен, че сензорите отчитат показанията на глюкозата постоянно, те могат да изпращат сигнали, когато глюкозата е твърде висока или ниска.

Данните от проучването също показаха признание от медицинските специалисти за ползите, които CGM може да осигури, като 60% от ендокринолозите препоръчват тази технология на своите пациенти. Въпреки това, дори сред здравните специалисти, ограниченото разбиране на процедурата за възстановяване на разходи от НЗОК все още може да действа като пречка за предписването на тези сензори.

Диабетът е хронично заболяване, което изисква постоянен 24-часов контрол, осъществяван както от страна на пациентите и техните семейства, така и с активната подкрепа на лекуващия ги ендокринолог.

Основната цел на съвременното лечение на диабет тип 1 е хората да придобият ниво на компетентност, което да им позволява добър контрол над състоянието и намаляване на потенциалните усложнения.

За да постигнат това, е важно пациентите да получат достъп до съвременните технологии, каквито са устройствата за непрекъснат мониторинг на глюкозата. Включването на тези устройства в списъка на НЗОК у нас дава възможност на пациентите да получат възможност за съвременно лечение.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите