400 000 българи страдат от бронхиална астма

Световният ден на заболяването протича под мотото „Без повече смърт от астма“

OFFNews Последна промяна на 05 май 2020 в 11:29 949 0

Световният ден на астмата се отбелязва всяка година от 1998 г. насам в първия вторник на месец май. Организатор е Глобалната инициатива за астма (GINA), а нейни партньори ежегодно стават медицински и пациентски организации по целия свят. В България от бронхиална астма страдат над 400 000 души. Тя е и най-честото хронично заболяване в детска възраст, като астматичните пристъпи в детска възраст са водеща причина за хоспитализации и търсене на спешна помощ.

Инициативата през тази година протича под мотото „Без повече смърт от астма“. Заболеваемостта от астма продължава да нараства като се очаква през 2020 г. от бронхиална астма да са засегнати повече от 400 млн. пациенти по света. Астмата може да е животозастрашаващо заболяване, ако не се лекува правилно. 

Целта е да се подобрят информираността и грижите за пациентите с астма, да се насочи общественото внимание към ранната диагностика на заболяването и да се насърчат хората с тези симптоми да потърсят лекарска помощ, а пациентите с установена астма да изпълняват стриктно препоръките за лечение.

За отбелязването на Световния ден на астмата в България вече години наред сили обединяват Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергии и ХОББ (АББА), Българското дружество по белодробни болести (БДББ), Българското дружество по алергология (БДА). През тази година, поради пандемията от COVID-19, събитията им ще се реализират през социалните мрежи. Във Facebook страницата на АББА ще бъде публикувана актуална и полезна информация за пациентите и видеа със съвети от страна на медицински специалисти.

Астмата е хронично възпалително заболяване на белите дробове. То се характеризира с оток и стесняване на дихателните пътища, което затруднява дишането. Симптомите на астмата се изразяват в затруднено дишане, пристъпи на кашлица и стягане в областта на гърдите. Често минават 2-3 години от появата на симптомите на бронхиалната астма до диагностицирането ѝ, тъй като симптомите не се разпознават веднага и пациентите не се насочват своевременно към специалист.

Пациентите с астма трябва да продължат да използват ежедневно контролиращата си инхалаторна терапия за астма и по време на пандемията с COVID-19. Спирането на инхалаторните кортикостероиди често е причина за потенциално сериозно усложнение на астмата.

Специалистите са категорични, че достъпът до иновативни медикаменти подобрява контрола на астмата като намалява нуждата от болнично лечение, ограничава загубата на трудоспособност и преждевременната смърт на болните.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !