30 души дариха кръв за пациенти с хематологични заболявания в столицата

OFFNews 18 януари 2023 в 12:45 729 0

кръводаряване

Снимка СБАЛХЗ

Акция по кръводаряване

30 доброволци дариха кръв за пациентите на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания (СБАЛХЗ) в столицата.

Акцията по кръводаряване, под надслов „Дари кръв! Дай шанс за живот на човек с хематологично заболяване!“, се проведе в подкрепа на болни, които се нуждаят от кръвопреливане.

Кръводарителите, част от които са от медицинския екип на лечебното заведение, преминаха лекарски преглед, за да бъде преценено дали кръводаряването не застрашава здравословното им състояние и дали дарената кръв е безопасна за реципиентите.

Наличието на кръв и кръвни продукти за онкохематологично болните пациенти е от жизненоважно значение, тъй като при химиотерапия се унищожават не само туморни клетки, но и нормалното кръвотворене, посочват от лечебното заведение.

Това налага заместителна терапия с кръвни продукти. Само за 2022 г. пациентите на СБАЛХЗ са получили 11 699 единици кръвни продукти. Според лекарите всяка капка кръв е безценна, а от единица дарена кръв се произвеждат три основни компонента – плазма, тромбоцитен и еритроцитен концентрат.

Ръководството на болницата изказва своята огромна благодарност към дарителите за тяхната съпричастност и отделено време, като планира в бъдеще подобни инициативи да станат регулярни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови