25 млн. лв. повече поискаха джипитата за първична медицинска помощ догодина

OFFNews Последна промяна на 08 октомври 2019 в 14:30 1508 1

Снимка Архив

Парите за първична медицинска помощ в бюджета на НЗОК за 2020 г. да бъдат повишени с 25 млн. лв. поискаха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в писмо, адресирано до премиера, председателя на здравната комисия, ресорния министър и други отговорни лица.

Според разчети на сдружението парите за първичната медицинска помощ в бюджета на касата намаляват. Докато през 2018 г. те са били 5.8% от средствата за здравноосигурителния пакет на касата, през тази година са 5.4%.

Според лекарите искането им за увеличение на средствата е изпълнимо при настоящата събираемост на здравноосигурителните вноски.

В писмото си от сдружението настояват да не се допуска прехвърляне на средства от бюджета за първична медицинска помощ в други пера.

Общопрактикуащите лекари отново заявяват позицията си, че потребителската такса за посещение при лекар трябва да е задължителна за всеки и че ако някоя институция реши да освободи от нея определени групи хора, следва да поеме този разход. В противен случай той остава за сметка на изпълнителя на медицинска помощ.

Личните лекари предлагат таксата за децата до 18-годишна възраст да се заплаща като при пенсионерите, като разликата до пълния й размер се поеме от държавата. В момента те заплащат 1 лв. за преглед при личния лекар, като остатъкът до пълния размер се изплаща от бюджета на здравното министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8074

1

JustSoYouKnow

08.10 2019 в 15:11

Цялата тази схема с GP-тата не работи. Има нужда от реформа и всички тези псевдо лекари дето не знаят кой край на стетоскопа им влиза в ушите трябва да си тръгнат по един или друг начин.
В момента функцията на GP-тата е :
1. Отиваш да ти напишат рецепта след като си се самодиагностицирал и си решил, че ти трябва антибиотик, понеже те не те и поглеждат.
2. Отиваш да ти издадат болничен реален или фалшив.
3. Отиваш да ти издадат медицинско 99.9% фалшиво, бам печатите 20 кинта без фискален бон, вече си здрав.
4. Отиваш да си искаш направление по някоя пътека.

За нито една от тези дейности във формата, в която се изпълняват не виждам необходимост да се изпълняват от Медицинско лице.