Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

17% спад на инсултите по време на пандемията

OFFNews 16 февруари 2021 в 12:39 1353 0

Със 17% са намалели случаите на исхемични инсулти в болниците през миналата година в сравнение с предходната, показват данните в "Индекс на болниците". Основната причина за това е пандемията.

Общо 42 607 са били хоспитализациите при исхемичните инсулти през миналата година срещу 51 614 през предходната, показват данните на НЗОК. Пандемията от COVID-19 доведе до масов отлив на пациентите с различни хронични заболявания от болниците. Една от последиците беше увеличението на смъртността в определени месеци на годината.

Иновативна медицина

Успоредно с понижението на броя исхемични инсулти, намаление има и сред пациентите, при които са приложени иновативни методи на лечение. Тромболизата е метод, при който интравенозно в съда се вкарва препарат, който разрушава образуваният тромб. Този метод обаче изисква бърза реакция, защото може да се прилага до 4,5 часа от първите симптоми. Общо 994 са тромболизите срещу 1152 през предходната година. Спадът с 13,5% може да се обясни с невъзможността за реакция в условията на пандемия. Понижението е на фона на постоянното им увеличение през изминалите няколко години. За поредна година безспорен лидер при този метод е УМБАЛ „Св. Анна" в столицата, където са осъществени 299 или една трета от всички процедури за страната.

Общо 24 са исхемичните инсулти, при които е бил приложен интервенционален метод на лечение. Той се налага, когато тромболизата не дава нужните резултати. Болниците, в които може да се прилага този метод според плановете на държавата са пет – Пирогов, ВМА и УМБАЛ „Св. Анна" за столицата, УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив, и УМБАЛ „Св. Марина" във Варна. Реално обаче той се практикува в три болници – „Св. Анна", Пирогов и Токуда.

Какви са конкретните показатели за всяко лечебно заведение може да видите ТУК.

Индекс на болниците" е съвместен проект на "Галъп Интернешънъл" и clinica.bg, който показва обективни данни за клиниките, както и субективната оценка на пациентите върху здравната сфера. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews