11 донорски ситуации са реализирани от началото на 2021 г., трансплантациите са 43

9 октомври е Европейски ден на донорството и трансплантацията на органи

OFFNews 09 октомври 2021 в 08:00 908 0

От началото на тази година до момента в България са реализирани 11 донорски ситуации след настъпила мозъчна смърт. Успешно извършени са 43 трансплантации – 14 от жив донор и 29 от трупен донор, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

За сравнение – за цялата 2020 донорските ситуации след установена мозъчна смърт са 4.

На 9 октомври отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи. Денят е възможност да почетем донорите и техните семейства, както и да благодарим на специалистите по трансплантация.

Целта е да бъде привлечено вниманието на обществото, медицинската общност и политиците от цяла Европа към значението на донорството и трансплантацията. 

Към момента 1010 български граждани живеят с надеждата да получат орган, който да им позволи да водят нормален живот. Чакащи за присаждане на бъбрек са 893 души. От трансплантация на черен дроб се нуждаят 41 български граждани, от сърце – 44 души. Белодробна трансплантация очакват 22 сънародници.

По данни на Съвета на Европа през 2020 г. в Европа са извършени 35 529 трансплантации на органи, което е с 20% по-малко в сравнение с реализираните през 2019 г. Само за година в листите на чакащите за трансплантация са вписани 43 183 граждани. Търсенето на органи остава високо, а броят на реализираните трансплантации далеч не отговаря на нуждите на пациентите. През 2020 г. в Европа средно на ден в очакване на трансплантация са умирали 21 пациенти.

Според действащото в България законодателство всеки човек би могъл да бъде донор на органи след настъпването на категорично доказана мозъчна смърт, освен ако приживе писмено не е декларирал отказ. В този случай съгласие за донорство се дава от най-близките роднини. За съжаление, в много от случаите близките отказват тази възможност, въпреки че починалият не е направил отказ приживе.

Тази година мотото на Европейския ден на органното донорство и трансплантацията е „Просто кажи „Да!“. Нека хората разберат, че подкрепяш донорството!“, а целта е повече граждани да получат информация за смисъла и значението на донорството и трансплантацията.

Един донор може да спаси 8 човешки живота чрез донорство на органи и да подобри живота на до 100 души чрез донорство на тъкани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови