Хотелиерите настояват държавата да им плаща тока, водата и заплатите

OFFNews 29 октомври 2020 в 17:03 3584 4

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) призовава правителството да приеме кризисен пакет от икономически мерки за спасение туристическия сектор.

Според организацията един от стратегическите и приоритетни отрасли в България е поставен в риск за икономическото си оцеляване, вследствие на безпрецедентната глобална пандемия от COVID-19.

Не искаме повече работа на парче, а кризисен план за спасяване на туризма, произвеждащ до 13% от БВП на страната,  пише в писмо на БХРА, изпратено до премиера Бойко Борисов, вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и коалиционните партньори от Обединени Патриоти Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Според асоциацията туристическият сектор през последните години е бил отличникът на икономиката и е нямал нужда от подкрепа, като не само допринасял за приходите в бюджета, но и водел до развитието на други отрасли на икономиката като земеделие, търговия, транспорт, промишленост, строителство, производство на мебели, козметика, текстил и други.

"Днес обаче ситуацията не е такава и настояваме за генерална подкрепа за спасяване на индустрията, от която зависят толкова други сектори и пакет от икономически мерки, които да се предприемат целево за оздравяване, тъй като физическото оцеляване на сектора е поставено на карта", заявяват от БХРА.

От организацията настояват:

Да се гарантира от Правителството включването на туризма като приоритет в националния план за възстановяване.

Да се поемат за срока на пандемичната обстановка всички стопански разходи за ток, вода, отопление, наем и определена процентна част от работните заплати и цялата работна заплата на служителите на онези компании, които регистрират спад в оборота над 30% спрямо 2019 г.

В случаите, когато икономическата дейност на туристическите предприятия се замразява временно с държавен акт като заповед на здравния, туристическия или други министри, държавата да поеме гореизброените разходи за наем, ток, вода, отопление, както и 100 % от дължимите трудови възнаграждения на заетите лица по трудов договор, здравните и социалните им осигуровки. Поради невъзможност и забрана да бъде извършвана стопанска дейност за съответния период работодателят се освобождава от задължението да заплаща съответните данъци и такси.

Да се подкрепи на държавно ниво искането на Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета ХОТРЕК, на която БХРА е единствен пълноправен член за България, за временно уеднаквяване в ЕС на ДДС ставка от 5% за туристическия сектор. По този начин ще се запазят работни места, ще се спаси структуроопределящ за икономиката отрасъл, а приходите ще се върнат в хазната.

Туристическите бизнес предприятия да бъдат разглеждани като средни, а не малки такива, въпреки че заради сезония характер на дейността си често не отговарят на критериите за нает брой работници.

Да се разсрочат кредитите на туристическите компании с 4-5 години, като освен това им се отпуснат и оборотни средства, тъй като до 15 юни не се очертава да има каквито и да е постъпления за сезонните летни хотели. Под въпрос са и приходите на зимните места за настаняване и заведения предвид задаващия се непредсказуем сезон.

Докато се приеме временната мярка за 5% ДДС за туризма в целия ЕС, да се намали ДДС на доставките на храна на 9 на сто от заведенията за хранене, категоризирани по Закона за туризма, като по този начин се изравни с ДДС ставката, действаща в момента за сервираната в заведенията храна.

Да се предоставят ваучери за настаняване подобно на ваучерите за храна, за да можем да активираме българския пазар, а всеки работник сам да прецени за какво да похарчи необлагаемата сума към заплатата му.

Да се предоставят ваучери за здравна превенция, които да се ползват не само в държавните бази, а във всички места за настаняване.

Да се ускори издаването на визи, най-вече онлайн. Подобно облекчение е най-необходимо за съседните държави и за Русия, като механизъм за стимулиране на пазара в трудните условия, в които е поставен бизнеса.

От БХРА настояват и всички бъдещи противоепидемични мерки, чието налагане предстои с цел защита на здравето на хората и забавяне на разпространението на панедемията и засягат туристическия сектор, да бъдат обсъждани предварително с представители на всички национални организации.

Асоциацията смята и че за да е успешен един бизнес, той трябва да работи по правила и да има предвидимост. Затова призовават за ясен план при каква степен на заболеваемост ще затварят заведения и хотели и при каква степен на заболеваемост ще се отварят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1894

4

Sashkavas

29.10 2020 в 22:33

Сега Боко е като добрата ламя Спаска, дава на всички дето искат :-)

23293

3

Стефан

29.10 2020 в 20:25

А на специалистите по квантова електроника кога?

5712

2

tough

29.10 2020 в 19:06

Нагло кръчмарско племе. Нищо не знаят и нищо не умеят освен да джугат като циганета.