"Чаира" – поглед на 350 метра под земята

OFFNews 25 март 2012 в 13:45 31070 1

Язовир Чаира в момента.
Язовир Чаира в момента.

Преди 3 дни OFFNews.bg показа язовир „Цанков камък“ отвън и отвътре, благодарение на член на форума на OFFRoad-Bulgaria.com. Сега имаме възможност да се „вмъкнем“ в друго труднодостъпно място - помпено-акумулаторна водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) „Чаира“, чието машинно отделение се намира на 350 метра под земята.

И този път „екскурзовод“ е член на OFFRoad-Bulgaria.com Борис Хаджиценев, който е направил снимки както отвън, така и отвътре на най-голямата подобна централа в Югоизточна Европа. Водноелектрическата централа се захранва с водите на язовир Чаира в помпен режим и на язовир Белмекен - в генераторен.

Главният проектант на ПАВЕЦ "Чаира" е инж. Георги Куков, а стадиите на проучване и проектиране, отнасящи се до електрическата част се извършват лично от инж. Любен Красини. Той е сред водещите фигури и в създаването на Язовир "Искър", ВЕЦ "Пасарел", ВЕЦ "Панчарево", ВЕЦ "Студен кладенец“, ВЕЦ "Ивайловград", ВЕЦ "Кричим", ВЕЦ "Въча" – стара, ВЕЦ "Сестримо", ВЕЦ "Попина Лъка“ и ВЕЦ „Спанчево“.

За Чаира обаче се оставяме в ръцете на Борис, който е заснел и публикувал посещенията си тук: „ПАВЕЦ Чаира е изградена в Рила планина, на 100 километра Югоизточно от столицата София. Централата е с генеративна мощност от 864 МВт и Помпена мощ от 788 МВт, поради това е най- голямата в Югоизточна Европа...“ Ето как изглежда сградата на ПАВЕЦ Чаира отвън:

<img class="aligncenter size-full wp-image-37253" title="Сградата на ПАВЕЗ

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови