Нудисти искат „Делфин“ да стане екоплаж

OFFNews - Бургас 13 юли 2017 в 14:45 13417 0

Снимка Вацлав Паненка/Фейсбук

Туристи настояват в петиция "Делфин“ (или морски плаж „Къмпинг Делфин“, както е отбелязан в Министерството на туризма) да остане плаж за природосъобразен туризъм, а ивицата да не се отдава под наем.

Конфликтът, който, едва ли не, изправи един срещу друг нудисти и облечени на плажа, започва още от месец май. Туристи подават сигнали, че на един от склоновете към малката ивица се изсичат дървета и храсти. Зоната е защитена, защото попада и в „Натура 2000“, и в границите на природен парк „Странджа“. Проверка на институциите не открива нарушения, затова и Районната прокуратура в Царево образува производство срещу неизвестен извършител. Въпреки че, според почиващите, е ясно, че това е направено, за да се изгради впоследствие дървена стълба към плажа и черен път, който да обслужва ивицата. Самата стълба е построена от наемателя, „Тйва Интернешънъл“, но без да е съгласувана с РИОСВ–Бургас и да е получил разрешение от Община Царево, за което фирмата е санкционирана. Това, обаче, е само началото.

Ивицата се ползва още от 60-те години от много нудисти (или натуралисти, както сами се наричат). Никога не е имало конфликт между плажуващи голи и такива по бански, разказва Чая Войкова, която почива там от средата на 80-те години. На този плаж ходят цели фамилии, деца пораснаха, идват хора дори и с внуците си, пояснява тя. А той е привлекателен с природата и с чистотата.

Има диви зайци, видри… Различни птици…  Всичко това все още го има, но с една урбанизация, на едно природно място, то отива другаде или загива. Плажът се казва „Делфин“ неслучайно. Това е място, на което идват делфини. Плували сме сред делфини. Водата е чиста, защото няма какво да я замърси. Ако имаме заведения, ако имаме моторница, каквато вече имаме, ако имаме медицински пункт, какъвто все още няма, ако имаме тоалетни и душове, при липса на инфраструктура, за мен остава загадка – при лиспа на водоснабдяване и канализация, откъде ще дойде и къде ще отиде водата? И чистата, и мръсната“, казва Войкова.

Тя твърди, че са се опитали да постигнат диалог с наемателя на плажа и негови представители, но неуспешно. Нейните сподвижници са разочаровани и от липсата на реакция на държавни и местни институции заради нарушенията, за които са сигнализирали.

Конфликтът придобива далеч по-битово измерение, след като през уикенда на плажа идва полиция, заради присъствието на нудисти сред облечените посетители на ивицата. На самия плаж има и табела с уточнение, че той не е нудистки.

Имаше конфликт между посетители с бански и такива без и управителят е преценил, за да не ескалира ситуацията, да извика органите на реда, уточнява наемателят Йордан Тодоров. Напрежение има, казва той, тъй като на новите посетители на плажа не им допадал прекият визуален контакт с голи хора. Той, от своя страна, казва, че се е опитвал да постигне диалог с нудистите, но не успява. „Аз нямам интерес да има напрежение, защото търпя преки финансови загуби. До този момент, аз съм имал няколко контакта с лица – представители на нудистката общност, която от години плажува на този плаж и тяхната позиция, до тоя момент, твърдо и ясно е била „вас да ви няма оттука. Тяхната позиция е „това си е нашият плаж“, казва Йордан Тодоров.

Това се потвърждава, донякъде, и от разпалените дискусии в няколко групи във Фейсбук. Между представители на т. нар. нудистка общност (въпреки че не става въпрос за организирана група) и на хора, представящи се за местни, тече дебат „за“ и „против“ голите на плажа. От едната страна обвиненията са, че нудистите цапали, че след като ивицата е с наемател, те трябва да си търсят друго място, за да не притесняват плажуващите.

Вие май забравихте, че плажовете са обществени места и на тях имат право да ходят всички, стига да спазват благоприличие, така че пищовите в кобурите…”, пише един потребител.

От другата страна също не пестят реплики, като пращат „облечените“ към Северна Корея или – с балтоните – на централния плаж. Нарицателните за тях пък са „текстилни“ или „трикотажни“ хора.

До момента няма глобен за нудизъм на този плаж, а този начин на почивка нито е разрешен, нито е забранен. Може да се тълкува като непристойно поведение на обществено място, което е нарушение на общинската наредба на Царево. Кметът Георги Лапчев прави аналогия с ходенето гол по центъра, но внася и уточнение, че дали плажът е обществено място е въпрос на тълкуване. Лапчев признава, че дори и за монокините важи същият казус, ако някой сметне, че голите женски гърди на плажа изглеждат непристойно. Извън буквата на закона, той призова страните да изгладят конфликта, защото от него няма изгода никой.

Поне за момента не се очертава разрешение на проблема. Още повече, че се очаква повечето туристи (и голи, и облечени) да пристигнат през август. Решението, според хората, които почиват от десетки години на една от малкото запазени в естествения си вид ивици, е този вид да се върне. Затова и искат с петицията си до Министъра на туризма „Делфин“ да бъде обявен за екоплаж, каквото намерение имаше преди години, дори, ако се наложи, договорът с наемателя да бъде прекратен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови