Ангелкова обвини уволнения си заместник за проваления договор с Би Би Си

OFFNews Последна промяна на 06 юли 2015 в 19:39 1935 9

Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че не тя, а уволненият през февруари неин зам.-министър Бранимир Ботев е виновен, че така и не беше подписан договорът за реклама на България с Би Би Си, който имаше изключително изгодни условия.

"Обещанията, които този преди мен е дал, е трябвало да си ги изпълни, защото тогава са му били отпуснати средства. Знаете, че министерството работи с държавен бюджет и ако не се изхарчи бюджетът в съответната година, той се връща. Всъщност, след като са били отпуснати тези средства, е било необходимо да се договори въпросният договор", заяви Ангелкова в ефира на бТВ.

Забавянето на договора с Би Би Си предизвика негативни реакции, защото е изключително изгоден за страната ни, а случилото се се превърна в един от първите скандали в новото правителство на премиера Бойко Борисов. 

Подготовката за въпросната сделка между Би Би Си и България започва през май 2013 г., когато зам.-министър на икономиката с ресор туризъм е Иво Маринов, като договорката е страната ни да плати 1,5 милиона евро за 240 рекламни клипа. Зам.-министърът на туризма в следващите две правителства Бранимир Ботев провежда 7 разговора с Би Би Си и смъква цената на 290 хил. евро, увеличава броя на клиповете на 344 и се договаря рекламата да се таргетира специално в Обединеното кралство, Европа, Русия и Китай, откъдето се очаква да дойдат най-много туристи.

Според Ангелкова именно Ботев е виновен, че този договор така и не беше подписан. 

Припомняме, че през 2014 година от държавния бюджет са били отделени средства за този договор, но заради смяната на няколко правителства подписването му се забави във времето. Очакваше се това да е едно от първите неща, които министър Ангелкова ще направи, но това така не се случи, а парите бяха върнати в държавния бюджет.

Ангелкова дори заяви, че не е имала възможност да подпише въпросния договор, защото нямало средства. На въпрос дали е имала някакъв шанс да сключи договор за реклама с Би Би Си, тя отговори:

"Tака като беше оставен и с липсата на каквито и да било средства -не. Защото министерството е създадено на 7 ноември. Господин Ботев е имал цяла година, откакто е стартирал преговорите, да го свърши това като работа. И е трябвало да го свърши, за да даде своя ефект".

Припомняме, че парите за този договор бяха върнати в държавния бюджет след като изтече бюджетната година, а Ангелкова стана министър на туризма в началото на ноември 2014. Това означава, че тя е имала достатъчно време да подпише договора.

През март тази година Ангелкова заяви, че в най-скоро време договор с Би Би Си ще бъде подписан. Тогава според туристическото министерство след разговор между Ангелкова и мениджъра на Би Би Си за Централна и Югоизточна Европа Даниел Моравански са се обединили около мнението, че "за много кратък период от време" е ускорена работата по договора и остава да бъдат изяснени само "някои формалности", преди подписването му.

Такъв договор обаче все още не е подписан и Ангелкова вече има друго оправдание за това - че Ботев е трябвало да подпише това, което е договорил. 

"В момента водим разговори с както с Би Би Си, така и със Си Ен Ен и с други телевизии. Така че за следващата година, когато ние планираме правилно нашия бюджет, защото ние трябва да знаем за какво ги искаме тези пари. Не можем просто да казваме дайте ни едни пари, защото ни трябват. На всеки му трябват пари", каза още Ангелкова.

Ангелкова каза още, че това ще бъде най-слабият туристически сезон и това било ясно, след като се е случила кризата в Русия и Украйна.

„Министерството съществува от осем месеца и не сме специалисти по това да правим фокуси. Сега за първи път се приема националната реклама на България за следващата година по това време”, каза Ангелкова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.07 2015 в 14:22

"Рядко некомпетентна е тази женица. Тази май е най-слабият министър на РБ."

Що? божо икономиката с какво е "по-силен"? Ами пеци ококореното? Само да му щракнат с пръсти и хоп - вади вади или слага безумните си текстове между първо и второ четене!

07.07 2015 в 06:20

Връх на некадърността е да се оправдаваш с действията на твои подчинени. Само заради това трябва да я изметат от поста й. Да не говорим за глупостите преди месеци как кризата с руските туристи не е криза и няма да има никакви проблеми. Сега се оказа, че имаме 20% спад и то при неразбориите в Гърция.
Ама само тя не е виновна - рибата все пак се вмирисва от главата(тиквата).

06.07 2015 в 22:46

Много, ама много семпла и некомпетентна женица!!!

06.07 2015 в 22:24

Рядко некомпетентна е тази женица. Тази май е най-слабият министър на РБ.

06.07 2015 в 21:44

Тази грозна, нагла, герберастка кучка уволни Ботев по искане на група мастити хотелиери, защото той подготвяше въвеждането на система за автоматична регистрация на гостите в хотелите и те нямаше как да крият броя на нощувките. Тази система действа в целия ЕС, но не и у нас, благодарение на нея. Колко е гушнала за тази "услуга", тя си знае.
Сега Ботев бил виновен и за провалянето на договора с Би Би Си, за който е договорил несравнимо по-добри условия.
Герберастите, на бесилката!

06.07 2015 в 20:58

Ама разбира се, защо лелката на конци да се занимава с някакъв договор, като може вместо това през ден да дава пресконференции с Цеко Минев и Краси Гергов как ще превърне България в столица ту на ски, ту на голф туризма...

06.07 2015 в 20:31

един милиионер обвинил в некомпетентност друг милициоер!
каква драма !!!

06.07 2015 в 20:15

То и на комунистите все някой друг им е виновен! Наздраве от Сардиния! Ще се 'мъчим' тук по почивки, след като ни изгониха от черноморието.

06.07 2015 в 20:03

има си хас да беше виновна