Григор Димитров вдигна първия си трофей на родна земя (снимки)

Александра Маркарян 12 февруари 2017 в 18:54 54448 7

Снимка Сергей Антонов (offnews)

Григор Димитров е шампионът на Sofia Open 2017. Най-силният тенисист в историята ни пречупи 11-ия в света Давид Гофен и вдигна първия си трофей от ATP турнир на родна земя.

В много интензивен и напрегнат мач българинът взе първия сет със 7:5, водеше с 5:0, но напрежението надделя и Гофен почти изравни - 5:4. Григор обаче взе сета с 6:4. Залата избухна в аплодисменти, а Григор се разплака и отиде да прегърне родителите си и хората в щаба си.

Купата му връчи служебният премиер проф. Огнян Герджиков, към когото залата не бе толкова ласкаво настроена и се чуха освирквания.

Победата дойде след час и 38 минути игра в "Арена Армеец", в която зрителите бяха изпълнили не само местата, а и стъпалата на част от секторите в залата.

Мачът започна в 17,14 ч. - напрегнато, малко сковано, но след две грешки на Григор последваха два аса и възхитителна игра. Първият гейм бе негов, както и вторият, и третият. Четвъртият гейм в мача бе първият за белгиеца, който благодарение на двойна грешка на Димитров върна пробива - 3:2, и след общо 24 минути игра равенството бе факт - 3:3. Огромното напрежение се усещаше и в играта, и във въздуха. Залата - обичайно шумна, подвикваща и дюдюкаща, този път притихваше напълно и се чуваха само ударите на топката. Битката беше за всяка точка, но напрежението - по-голямо върху Григор, от когото цялата зала очакваше победа, водеше и до двойни грешки, и до топки в мрежата или в аут. Деветият гейм донесе и пика на напрежението. След 40 равни, грешки, предимство за Гофен, отново равни, грешка, предимство... залата си отдъхна - 5:4 за Григор. Гофен не се предаде - 5:5. Шестият гейм бе спечелен леко от 25-годишния българин, поне в очите на зрителите, някои от които, поотпуснали напрежението, развалиха дисциплината и тук-там блеснаха светкавици. В ключов момент от разиграване пък зрители се развикаха "аут". Този път това не смути Григор. На 54-ата минута той сложи точка на първия сет с пробив и резултат 7:5.

Вторият сет започна подобно на първия - с ранен пробив за Григор и резултат 2:0, който след по-оспорвана игра, 40:40 и финален ас на българина увеличи преднината му на 3:0. Брилянтна игра и недостижим финален удар прибави четвъртия гейм в актива му и изправи залата на крака в аплодисменти и викове "Гришо!". Емоциите явно бяха в повече и следващият сервис гейм се оказа труден за Григор. При 40:40 той направи двойна грешка и даде предимството на белгийския си съперник. Българина обаче овладя играта и следващите две точки бяха за него. Топка в мрежата на Гофен направи резултата 5:0, който взе следващото си подаване за 5:1. Напрежението в следващия гейм бе огромно за Григор и Гофен успя да пробие - 5:2, и да вземе подаването си за 5:3 и да пробие - 5:4. Последната дума имаше Григор - след общо час и 38 минути игра той спечели последния гейм - 6:4.

"Поздравявам Григор. Може би трябва да кажа "Гришо" - бяха първите думи на Гофен, който през целия мач чуваше "Гришо!", "Гришо" от зрителите по трибуните. - Впечатлен съм от пълните трибуни, атмосферата беше наистина приятна. Беше прекрасна седмица. Благодаря на треньора си, който ме подкрепя през цялото време. Беше страхотна седмица, надявам се следващия път да се представя по-добре."

"Благодаря на майка ми и баща ми. Също на отбора ми, Дани - започна Григор и в този момент залата започна да скандира името на треньора на Григор - Даниел Валверду. "Обичаме те, Гришо", се провикна човек в залата и Григор отговори: "И аз вас". - Прекрасен турнир. Успях да спечеля в България. Това означава много за мен. Днес след последната точка това дете, което бях преди толкова години, да играя пред родна публика. Благодаря на всички. Благодаря."

Димитров се класира за финала след победа над грузинеца Николоз Басилашвили след само 64 игра. Гофен стигна до финала след победа над миналогодишния носител на трофея Роберто Баутиста Агут.

Следи коефициентите за срещите от АТP София тук.

Григор има пет победи и нито една загуба срещу Гофен, две от които са на ниво АТР. Днешната титла е втората за Григор от началото на годината и шестата в кариерата му от турнирите на ATP. Сблъсъкът му с Гофен бе единадесетият финал на българина в турнирите от световния тур на АТП.

Белгиецът има две титли в кариерата си oт шест финала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

6

Red or Dead

12.02 2017 в 23:42

ХАХАХАХАААА...четири броя БУНАДЯСАЛИ МИСИРКИ мисирчат в захлас по Гришката, който едва сега се сети, че е.....българин;)
Апропо, говори се,че държавата е осигурила над милион лв. от бюджета за това турнирче.....

КРЕТЕНИ, къде бяхте когато ТИКВАТА ви шпореше през потурите изотзадзе.....и то почти ОСЕМ лета.....що не го освиркахте и него, бре.......явно ТИКВЕНОТО опрашване ви кефи.....второто мандатче ви мандръсаше даже и без лубрикантче.......бахти и дебилите.....