Заваляха сигнали във ВКС срещу Гешев и Сарафов

OFFNews 13 юни 2023 в 12:17 7482 1

Гешев-Сарафов

Снимка бТВ

Бившите добри партньори Иван Гешев и Борислав Сарафов.

Серия от сигнали срещу отстранения от ВСС главен прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов са постъпили във Върховния касационен съд, съобщиха от ВКС.

Първият от тях е постъпил с писмо от прокурор на Софийската градска прокуратура на 7 юни. Подателят е Веселин И. - шеф на дирекция "Публична администрация" при администрацията на ръководителя на държавното обвинение, за имотни сделки на близки и членове на семейството" на Борислав Сарафов. До шефа на Наказателната колегия на ВКС са изпратени материали по прокурорска преписка на СГП за "преценка обосноваността на изнесените в сигнала данни и отношение по компетентност".

На 8 юни по този начин е постъпила жалба и молба от Здравко С. срещу главния прокурор с придружително писмо от прокурор в СГП, с които се иска разследването му.

На същия ден е постъпил още един сигнал срещу Гешев за негово действие и бездействие, предвид приетата процедура за разследването му, от Радослав П. 

С постановление от 9 юни за изпращане на дело по компетентност на ВКС, издадено от прокурор при Софийската районна прокуратура (СРП), са пратени наличните към момента материали от досъдебно производство по описа на ГД „Борба с организираната престъпност“, прокурорска преписка по описа на СРП. В документа е посочено, че в хода на разследването е предявено постановление за привличането в качеството на обвиняеми на Петьо Петров-Петьо Еврото и Кристиян Христов. Прокурорът при СРП намира, че са налице "данни и законен повод за започване на разследване за извършено престъпление от заместник на главния прокурор и свързани с неговата дейност лица, евентуално в условията на съучастие".

До ръководителя на Наказателната колегия на ВКС с придружително писмо от прокурор във Върховната касационна прокуратура е изпратен по компетентност постъпил в Националната следствена служба сигнал от Фаик Х. срещу Гешев за извършено престъпление от общ характер.

Според промените в НПК, които влязоха в сила на 6 юни, в 14-дневен срок Общото събрание на Наказателната колегия на ВКС одобрява списък от действащи съдии във ВКС, които последните 7 г. са работили по наказателни дела, за разследване на ръководителя на държавното обвинение, напомнят от съда. Предприети са необходимите мерки и е направена заявка за излъчването на съдия, който да се заеме със случаите. До изтичането на предвидения в закона срок не могат да се предприемат действия.

В сайта на ВКС ще бъде създадена секция "Уведомления за разследване на главния прокурор или негов заместник", в която ежемесечно ще бъде публикуван актуален списък на получените от ръководителя на Наказателната колегия на ВКС материали за наличие на законен повод за започване на разследване срещу главния прокурор или негов заместник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!