Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ВСС решава дали да проверява парите на магистратите в КТБ

OFFNews 15 февруари 2016 в 09:07 3278 2

ВСС решава дали да проверява парите на магистратите в КТБ

Етичната комисия във Висшия съдебен съвет (ВСС) ще решава да започне ли проверка на произхода на парите на магистратите във фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ). Съдебните кадровици се самосезираха веднага след публикуването на списъците от синдиците на КТБ, съобщава БНР.

В списъците, в които освен имена на съдии и прокурори има и на политици, бяха направени корекции, след като стана ясно, че се появили "технически грешки". Без мотиви на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете се появи редактиран списък с парите на партиите във фалиралата КТБ. 

Ако Етичната комисия при ВСС реши да проверява произхода на парите, тя ще изиска от синдиците на банката актуализиран списък. Засичането ще става през Сметната палата и при констатирани разминавания ще бъдат образувани дисциплинарни производства. 

Ние не можем да разпореждаме на хората, включително и на магистрати, къде да си държат парите. Нека да се направи тази справка. Това, което може ВСС да констатира, е дали има разминаване в декларациите, които те са подали пред Сметната палата. 600 хиляди лева на депозит не ми се струва нормално. Аз нямам такива депозити, но е възможно да имат наследства и т.н., коментира пред БНР Милка Итова, член на ВСС. 

В неделя председателят на Сметната палата Цветан Цветков обясни, че одитният орган не може да направи проверка на съответствие на декларираните приходи и влоговете на вложителите в КТБ. "Причината е, че в списъците, оповестени през седмицата от синдиците, фигурират максимални суми за последните пет години. Те не са по години и това прави невъзможна проверката", обясни той пред националното радио.

Дори да установи несъответствия обаче, Сметната палата не може да направи нищо друго, освен да сезира ДАНС и Националната агенция за приходите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!