ВСС проверява кой е пуснал записите на Янева и Ченалова

OFFNews 10 ноември 2015 в 09:30 3294 3

ВСС проверява кой е пуснал записите на Янева и Ченалова

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще проверява откъде са изтекли записите на разговори между бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и съдия Румяна Ченалова. Етичната комисия към Съвета се е самосезирала след изтичането им, съобщава в. "Сега".

ВСС са изпратили писмо до прокуратурата, за да разберат дали записите са част от законно приложени специални разузнавателни средства (СРС). В този случай двама от членовете на съвета, които имат допуск до секретна информация - председателят на етичната комисия Ясен Тодоров и Галя Георгиева - могат да четат материалите, свързани с тях. Ако обаче записите не са от СРС, ще се търси информация от "Биволъ", които са ги разпространили.

От записаните разговори става ясно, че председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев е ходатайствал пред ВСС в полза на Янева. В същото време премиерът Бойко Борисов настоял главният прокурор Сотир Цацаров да "опраска" съдийката заради аферата "Червей". По това дело Янева е обвиняема заедно с бившия директор на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов за това, че е разрешила прилагането на СРС над законно допустимия срок. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!