Владимира Янева в нов запис: Бойко е натиснал страшно много Цацаров

OFFNews 04 ноември 2015 в 19:27 26156 18

Нов запис на бившия шеф на Софийския градски съд Владимира Янева от разгара на афера „Червей“, беше разпространена в интернет. В новия запис Янева обяснява, че Бойко, вероятно премиерът Бойко Борисов, е оказвал натиск върху главния прокурор Сотир Цацаров.

В записа, качен от "Биволъ" в сайта "Саундклауд", Янева разказва за решението за отстраняването ѝ от съдебната система.

Владимира Янева беше отстранена на 19 февруари тази година след скандала с аферата „Червей“. Председателят на Върховния административен съд Георги Колев предложи тя да бъде отстранена като шеф на СГС, но не и от съдебната система. ВСС обаче гласува срещу неговото предложение, след като Сотир Цацаров обяви, че срещу Янева е образувано досъдебно производство.

От новия запис става ясно, че Бойко (явно премиерът Бойко Борисов) и Цецо (явно зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов) „натискали яко“, както и че „Бойко е натискал яко главния прокурор, направо го е подлудил“.

Намесата на Цветан Цветанов в разговора може да се обясни с това, че Янева беше обвинявана в това, че е избрана за председател на СГС, защото е семейна приятелка на Цветанов.

Скандал се завъртя около Владимира Янева първоначално при разкритията от скандала „Белведере“, когато стана ясно, че има манипулации при случайното разпределение на делата в СГС.

От аферата „Червей“ пък стана ясно, че съдия от СГС е разрешил незаконно проследяване на цялата информационна система на МВР. Премиерът Бойко Борисов посочи като виновник Владимира Янева на 12 февруари и седмица по-късно тя беше отстранена, като тогава се разбра, че точно Янева е позволила следенето на системата на МВР.

Ето и цялата стенограма от разговора:

Владимира Янева: Понеже Жоро (шефът на ВАС Георги Колев, бел.ред.) ми се обади и каза, че най-вероятно няма да могат (във ВСС) да съберат гласове да ме отстранят, но и каза: "По-добре да те отстранят, защото законът знаеш как е, когато е образувано срещу тебе производството, могат да те отстранят, т.е. преценка е, обаче, когато си привлечен като обвиняем, трябва да те отстранят, т.е. императивно". Сега днес, ако те не ме отстранят, той ще ме привлече, което е още по-лошо. Т.е. по-добре да ме отстранят.

Мъжки глас: Цецо натиска яко.

Янева: 100%.

Мъжки глас: Побъркал се е.

Янева: 100%.

Мъжки глас: Побъркал се е.

Владимира Янева: Бойко е натиснал страшно много главния прокурор, направо го е подлудил. Той (явно главният прокурор) снощи като ми се обади ми вика: "Това е най-малкото, което успях да направя в тази цялата ситуация".

В интернет пространството вчера се появи още един разговор на Владимира Янева, свързан с аферата "Червей", този път със съдия Румяна Ченалова, която беше отстранена около аферата „Белведере“. 

От разговора става ясно, че председателят на ВАС Георги Колев е опитал да спаси Владимира Янева от отстраняване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!