ВСС отхвърли Нели Куцкова за шеф на САС след инструкция от премиера

OFFNews Последна промяна на 17 декември 2015 в 11:37 4244 11

Висшият съдебен съвет отхвърли кандидатурата на Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд.

8 от присъствалите 23-ма членове гласуваха "за", 11 - "против", 4 - "въздържал се".

Преди дни премиерът Бойко Борисов се намеси индиректно, с коментар, в избора:

"Не ми се вижда сериозно определени съдии, които са били политици или са кандидатствали за политически постове да се правят на обективни", заяви той в предаването ”Годината” по Дарик радио. Нели Куцкова беше кандидат за вицепрезидент в двойка с Петър Стоянов.

Именно около тезата на премиера се обединиха коментарите в Съвета преди избора. Дебатът се въртеше около това може ли магистрат, който е участвал в изпълнителната власт (зам.-министър на правосъдието в служебния кабинет на Стефан Софиянаски, бел. ред.), може да бъде кандидат за ръководен пост.

Подобна теза днес опита да защити и шефът на етичната комисия към Съвета и един от героите в разговорите между „двете каки“ Ясен Тодоров. Според него изборът на Куцкова би задълбочил разделението между съдии и прокурори, което се наблюдава в момента.

Съдия Куцкова е дългогодишен член на Съюза на съдиите в България и доскоро беше единственият съдия, който открито коментираше недъзите на съдебната система и политическия натиск.

Веднъж ВСС отказа да я избере, което беше повод тя да атакува решението на Съвета в съда. По-късно то беше отменено. И днес, както и първия път, ВСС отказа да мотивира отказа за избор на Куцкова. 

"Ще преценя дали ще обжалвам, очевидно съм нежелана за мнозинството от този Висш съдебен съвет", каза пред журналисти съдия Нели Куцкова след гласуването на ВСС. "Не знам дали е достатъчно отговорно спрямо съда да обжалвам, защото това ще проточи още повече процедурата", обясни тя.

Повече от година и половина Софийският апелативен съд си няма председател, след като Веселин Пенгезов беше отстранен заради разследване срещу него. Към момента изпълняващ функциите на председател е съдия Стефан Грозев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.12 2015 в 18:21

Нели, гледай да не ти опраскат някоя банкова карта и да останеш без заплата.
А за сметка на това бившата председателка на СГС какви СТРАТЕГИЧЕСКИ въпроси е решавала - да преспи ли с ББ или да не преспи?
Интересно с кого е преспала, за да стане шеф на СГС? Предположения:
1. Цв Цв
2. ДП
3. Красю Черния
4. Ахмед Доган
5. Лютви Местан
6. ИФ ????????????????? Това вече е много зловещо.

17.12 2015 в 17:05

Щом Куцкова се меси в политиката и на не ще и се месят. Не може да е независим съдя, който взима пари от чужда държава.

17.12 2015 в 15:34

ОФФа да не прави внушения, поне не толкова елементарни.
Обидно е!

17.12 2015 в 14:53

...ами председателката на апелативния съд в Бургас?? Деница не знам коя си? НАЛИ БЕШЕ ЗАМ. МИНИСТЪР НА ПРАВОСЪДИЕТО НА КАБИНЕТА "БОРИСОВ ЕДНО" ????

17.12 2015 в 12:57

Чест, морал и достойнство са чужди понятия за българските управленци и в трите власти!

17.12 2015 в 12:45

Малее, що трол, некой здраво е развързал кесията за платени коментари :) цъкайте им плюсове да им излиза по-скъпо...

17.12 2015 в 12:27

Че за такъв административен пост трябва човек, който не е политически обвързан, е ясно. Н.К. може и да е добър съдия, но е политически обвързана и зависима. Не ви е виновен нито Борисов, нито ВСС, че тя не е подходяща.

17.12 2015 в 12:14

Не мога да го търпя Бойко, но и вие си проверете фактите. Зам.министър в правителството на Филип Димитров; зам.министър в правителството на Любен Беров; зам.министър в правителството на Софиянски; кандидат-вицепрезидент на Петър Стоянов. За каква деполитизация говорим?

17.12 2015 в 12:05

За да не почнете да фърфукате мнуси ето от къде почва интригата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/13/2669104_kuckova_borisov_napada_men_zashtoto_moje_bi_ne_smee_da/

Борисов и отвърна, че толрира независимостта на съда, но ще си позволява да отговаря на изказвания от съдии коио са били политици в миналото, каквато е г-жа Куцкова. Не мисля, че някой се е съмнявал в професионалните и качества, по-скоро когато тя участва в политически дебат трябва да очаква и реплики защото е била и може би все още се усеща като политик

17.12 2015 в 11:57

.

Сега Куцкова да ходи и да се оплаква на Драгалевския поп.

.