"Доганчо заповядва на Делянчо, Делянчо заповядва на главния"

OFFNews 26 юни 2014 в 11:39 9351 16

Веселин Пенгезов

Като излезе главният прокурор, го запитайте: поставена ли му е такава задача. Доганчо заповядва на Делянчо, Делянчо заповядва на главния и това е станало.

Така бившият председател на Апелативния съд в София Веселин Пенгезов коментира пред журналисти зависимостите в съдебната система. Подобна позиция за първи път той заяви, след като стана ясно, че срещу него се води разследване за злоупотреби с европари. Тогава той обясни, че Делян Пеевски е опитвал многократно да му влияе за изхода на определени дела, гледани в Апелативния съд. 

Поредното подобно изказване на Пенгезов идва, след като Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да го избере за втори мандат начело на един от най-важните съдилища в страната. Свалянето на Пенгезов от поста съвпадна с изтичането на мандата му и още тогава той се закани да се кандидатира. 

Пенгезов беше единствен кандидат за поста, за да бъде избран беше необходимо да получи 13 гласа в своя подкрепа. От 21 гласували, само 4 бяха за, 12 против, въздържали се 5, съобщава БГНЕС. 

Веднага след решението пред журналисти Пенгезов обясни, че днешното заседание на ВСС е било на "Делянчо". "Като излезе главният прокурор го запитайте поставена ли му е такава задача", посъветва той. Попитан кой е заповядал на "Делянчо", а "Делянчо" да заповяда на главния прокурор, Пенгезов каза: "Доганчо заповядва на Делянчо, Делянчо заповядва на главния и това е станало", каза той.

Пенгезов е категоричен, че има едно "твърдо ядро" във ВСС, което си гласува и той е бил сигурен, че ще гласува против. Той е категоричен, че това звено е концентрирано около главния прокурор и явно той е зависим от Пеевски. Пенгезов посъветва журналистите да питат Сотир Цацаров дали е така. Лично Пенгезов обаче мисли, че главният прокурор е зависим от Пеевски. За да се аргументира зададе въпроса: "Кой беше приет час и половина може би след като беше избран?! От главния прокурор! Някой друг да го прие?!

На въпроса какво печели Ахмед Доган по този начин, Пенгезов каза: "Те са странни хора, те са обидчиви, мнителни. Съдът освободи Октай Енимехмедов и нещата се обърнаха срещу мен като смятат, че аз съм отговорен и виновен за това нещо."

Попитан кой управлява държавата, той каза: Доганчо, чрез Пеевски. След това попита: "Добре де, вие не знаете ли, че Ахмед Доган управлява държавата?". На констатацията, че това означава, че той е бил зависим от Доган, докато Пенгезов бе председател на САС, Пенгезов каза: "Явно съм зависим" и каза, че здравото звено е гласувало срещу него. Пенгезов допълни, че не познава Ахмед Доган, не е изпълнявал негови поръчки, както и на Делян Пеевски. "Не съм изпълнявал на Делян Пеевски поръчки. Искал е нещо. И? Нищо!", заяви Пенгезов.

Той е категоричен, че ще се кандидатира отново. "В края на краищата съдиите искат аз да бъда председател. Аз съм единствената кандидатура. Парадоксът и смешното е, че другарите от ВСС не искат аз да бъда председател", каза Пенгезов, за когото обяснението, че той е единствена кандидатура е: "Страх ги е хората, защото там трябва дупе". След предявяване на обвинението иначе той каза, че не е бил търсен и дори е сигурен, че една година никой няма да го търси за нищо. Пенгезов каза, че жена му го издържа след като му отнели правото на труд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!