Борисов заплаши с нови избори, ако реформаторите излязат от властта

OFFNews 12 декември 2015 в 13:15 22388 62

Министър-председателят Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов може и да се кандидатира за президентския стол догодина, ако Реформаторския блок "разклати държавата".

Това стана ясно от думите му по "Дарик".

"Аз съм се клел пред Реформаторския блок, че няма да се кандидатирам за президент. Ако те решат обаче да клатят властта, сега през зимата ще е безумие да правим предсрочни избори. А есента на другата година има президентски избори и така отиваме към "2 в 1", заяви премиерът, след което последва въпрос "Ще се явите ли за президентските избори в такъв случай". Премиерът отвърна лаконично: "Ще го мислим".

Борисов беше категоричен, че ГЕРБ има един верен вариант, ако Реформаторите разклатят стабилността и излязат от управлението, и това е предсрочни избори заедно с президентския вот. "Безумие е сега през зимата да правим предсрочни, после президентски избори, каза премиерът. До есента ще управляваме в малцинство с Патриотичния фронт и АБВ", обясни той.

Според него другият вариант е предсрочни избори веднага - февруари или март и дотогава "безвремие" и всичко спира. Март има парламентарни избори подреждат ни хората, но вече ГЕРБ и РБ няма да имат срещи, те няма да участват повече в общо правителство, аз с ДПС коалиция няма да направя, въпреки техните опорни точки това да говорят", продължи той. 

По думите му името на новия правосъден министър ще стана ясно във вторник. Тогава трябва да излезе с обща позиция дали остава в управлението Реформаторския блок.

Относно твърденият на министърът на правосъдието в оставка Христо Иванов, че е зависим от главния прокурор Сотир Цацаров, премиерът заяви:

"Иванов има две лица. Едното е пред мен, когато дойде пред мен и ми каза, че съм най-добрия министър-председател и е готов да работим заедно, когато дойде и се прегърнахме и си говорихме за нещата, които променихме в Конституцията, само хубави неща, и сега изведнъж другото - той излиза и казва нещо, което изобщо не е така", отрече Борисов.

"Те ме познават, че съм човек с достойнство и пускат слухове, че съм зависим от Цацаров, от прокуратурата. От кого съм зависим бе, мили мои? От народа", отговори си сам министър-председателят.

Според него думата на 2015 г. е „стабилност". „Винаги съм я повтарял, защото в такъв раздробен парламент и тежка конфронтация между политическите партии, с обща воля успяхме да постигнем тази стабилност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!