Обвиненията срещу Веселин Пенгезов намаляха до три

OFFNews 18 декември 2014 в 15:58 3494 1

Веселин Пенгезов

Прокуратурата е коригирала обвинениятя срещу бишия председател на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и  от четири те вече са три. 

Пенгезов беше обвинен в извършване на общо четири престъпления във връзка с проект за изграждане на информационна система на военните съдилища. Проектът е спечелен преди 6 години от Военно-апелативния съд, когато Пенгезов е бил негов председател. В три от обвиненията той е посочен като помагач на полк. Петър Петков (шеф на Военно-апелативния съд след Пенгезов, бел. ред.) за извършване на длъжностно присвояване, а четвъртото му обвинение е за военно длъжностно престъпление по проекта.

От вчера сред обвинените е и зам.-председателят на Военно-апелативния съд полк. Владимир Димитров.

"Те дълго време го мъчеха да каже нещо срещу нас. Той нищо не каза и накрая го привлякоха", коментира пред журналисти Пенгезов, който днес беше привикан в прокуратурата. Той оприличи действията на прокуратурата като шанта:

"Викат го няколко пъти да го разпитват, искат да каже нещо определено, той не казва.., да каже, че нещо сме фалшифицирали – документи, договори и т. н.".

Още преди да получи коригираните обвинения, Веселин Пенгезов каза, че от организираната престъпна група са отпаднали трима души – хора от администрацията на ОПАК, съобщава БГНЕС.

За променените обвинения той каза, че главният прокурор публично обещал да го "зарадва до 30 декември с обвинителен акт". "Вярно, че не спомена коя година, защото досъдебното производство по това дело скоро ще навърши юбилей и ще стане на 5 годинки и трябва торта, трябват свещички – дано си спази обещанието. Той в едно интервю каза, че делото срещу Веселин Пенгезов, а то не е срещу мен само, а срещу още 9 човека - ще бъде.., ще ме зарадва с обвинителен акт до 30 декември", каза Пенгезов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови