ВСС: Без наказание за прокурор за делото САПАРД

OFFNews 07 април 2016 в 16:15 2607 0

Снимка Mediapool

Прокурор Стойчо Ненков не е извършил дисциплинарни нарушения и няма да получи наказание, реши ВСС днес. 

Дисциплинарното дело срещу него бе образувано през 2012 г., скандалът избухна, докато Бойко Найденов беше и.д. главен прокурор. През януари 2013 г. Ненков бе обвинен в престъпление срещу правосъдието, за това, че на 11 октомври 2012 г. е осуетил наказателното преследване срещу подсъдимите по делото САПАРД Марио Николов и Людмил Стойков като е оттеглил протеста на свой колега срещу оправдателните присъди на двамата, наложени от Софийския апелативен съд. Според прокуратурата, той е осуетил наказателно преследване с цел да избави другиго от наказание, което му се следва по закон. 

На 7 февруари 2013 г., по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров, ВСС отстрани от длъжност Ненков заради наказателното производство срещу него. 

През март същата година СГС му наложи мярка "подписка", като основният мотив бе, "че не е налице висока убедителност на предположението за участие на прокурор Ненков в извършване на престъплението, в което е обвинен". Съдиите направиха и извода, че съществува обосновано предположение за "осъществена недопустима форма на влияние" върху Ненков от страна на апелативния прокурор на София Ангел Илиев при вземането на решението за оттегляне на протеста по делото САПАРД. 

Висшият съдебен съвет възстанови Стойчо Ненков на длъжността прокурор в Апелативна прокуратура-София през октомври 2014 г., три месеца след като прокуратурата прекрати разследването срещу него поради липса на престъпление. 

Делото за източване на 14.5 млн. лева по САПАРД се точи вече седем години, но още се намира на първа инстанция. Подсъдими са Марио Николов, съпругата му Мариана и още шестима души. Те са обвинени за източване на парите, дадени им за покупката на нови машини за месопреработка и пакетиране. С тези пари обаче били купени стари машини, твърди прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !