Quantcast

Върховният съд възобнови делото "САПАРД"

OFFNews Последна промяна на 12 март 2014 в 15:38 2391 1

Върховният касационен съд (ВКС) възобнови делото "САПАРД" и го връща на Софийския апелативен съд за ново гледане.

Решението е публикувано на сайта на съда.

Става дума за делото срещу Марио Николов, съпругата му Мариана, Ана Шаркова, Иван Иванов, Валентин Ангелов и Людмил Стойков, които бяха обвинени пране на пари и организирана престъпна група.

С присъда от март 2010 година Софийският градски съд призна да виновни всички подсъдими за виновни като им присъди по четири години затвор. На 21 септември 2012 г. обаче Софийският апелативен съд счете подсъдимите за невинни и ги оправда. Магдалена Лазарова, по онова време прокурор в Софийска апелативна прокуратура, протестира присъдата пред ВКС, но по-късно стана член на Висшия съдебен съвет и делото бе поето от Стойчо Ненков. След изготвяне на мотивите на САС, прокурор Ненков оттегли протеста срещу оправдателните присъди на Марио Николов и Людмил Стойков и така те влязоха в сила.

След като научи за действията на прокурор Ненков, тогавашният и.ф. главен прокурор Бойко Найденов разпореди започване на наказателно производство срещу него, а междувременно бе образувана и дисциплинарка за същото нещо. Същевременно прокуратурата оттегли протеста пред ВКС срещу оправдателните присъди на останалите четирима подсъдими по делото – Мариана Николова, Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов, като обяви, че ще внесе искане за възобновяване на делото срещу всичките шестима души.

На 7 януари 2013 г. главният прокурор (по онова време Бойко Найденов изпълняваше тези функции) внесе искане за възобновяване на делото с мотив, че е нарушен чл. 14 от НПК, в който се казва, че съдът взима решения по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото, като се ръководи от закона, както и чл. 13 от НПК, според който съдът трябва да вземе мерки за разкриване на обективната истина.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.03 2014 в 17:49

Отдавна е известно на света,че нашата "кривосъдна" система е уникална,поне в европейски мащаб!Немските партньори на нашите хубавци вече си излежаха присъдите по тази далавера, а нашите магистрати издават присъди с амплитуда от 180 граду са! Що за съдебна система е тази,в която може например да се бавят мотиви за присъда с години,или прокурори да не обжалват присъди просто,защото така им е кеф!Кога най-после ще имаме закон,според който,при осъдителна присъда от Страсбург,да понасят вина ведомството и лицата,виновни за това! МВР,следствие,прокуратура,съд - не е трудно да се разбере кой е стъпил накриво!