Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Дежа вю: Оправдани по САПАРД, прокуратурата протестира

OFFNews 10 ноември 2015 в 13:56 3570 1

Снимка БГНЕС - архив

Софийска апелативна прокуратура ще протестира оправдателните присъди на Марио Николов и Людмил Стойков, за пране на над 12,8 млн. лева от програма САПАРД. 

Людмил Стойков е обвинен за организиране на престъпна група, ръководена от Марио Николов, вчера обаче САС ги оправда за втори път по делото "САПАРД". 

По това дело бизнесменът Марио Николов първо бе осъден на първа инстанция на 12 години затвор, съпругата му Мариана Николова също бе призната за виновна и осъдена на 5 години затвор, а различни осъдителни присъди получиха останалите подсъдими – Ана Шаркова, Лазарина Георгиева, Иван Иванов и Валентин Ангелов. Осъден на първа инстанция с тях бе и Григор Главев, но той почина преди делото да приключи окончателно. Двама бяха оправдани - Радмил Петров и Петя Хаджииванова.

След това САС отмени всички присъди и върна делото на прокуратурата, заради допуснати процесуални нарушения при изготвяне на обвинителния акт.

След повторното внасяне на делото в съда, Стойков бе оправдан на първа инстанция, но ефективни осъдителни присъди получиха останалите подсъдими – Марио Николов, Марияна Николова, Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов. Това дело продължи повече от две години на втора инстанция и през 2012 г. САС оправда всички подсъдими. Протестът срещу тази оправдателна присъда бе оттеглен от прокурор Стойчо Ненков. 

На 28 януари 2013 г. самият Ненков бе обвинен в престъпление срещу правосъдието за това, че на 11 октомври 2012 г. е осуетил наказателното преследване срещу подсъдимите по делото САПАРД Марио Николов и Людмил Стойков като е оттеглил протеста на свой колега срещу оправдателните присъди на двамата, наложени от Софийския апелативен съд. Според прокуратурата, той е осуетил наказателно преследване с цел да избави другиго от наказание, което му се следва по закон. На 7 февруари 2013 г., по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров, ВСС отстрани от длъжност Ненков заради наказателното производство срещу него. 

През юли наблюдаващият прокурор Пламен Петков от Софийската градска прокуратура, прекратява досъдебното производство срещу Ненков поради липса на състав на престъпление. През октомври миналата година ВСС възстанови Стойчо Ненков на длъжност прокурор в Апелативна прокуратура-София. 

На 7 януари 2013 г. и.д. главният прокурор Бойко Найденов внесе искане за възобновяване на делото с мотив, че е нарушен чл. 14 от НПК, в който се казва, че съдът взима решения по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото, като се ръководи от закона, както и чл. 13 от НПК, според който съдът трябва да вземе мерки за разкриване на обективната истина, припомня прокуратурата днес. 

През март 2014 г. Върховният касационен съд (ВКС) възобнови делото "САПАРД" и го върна на Софийския апелативен съд за ново разглеждане. 

ЕК пък замрази 140 млн. евро по САПАРД, заради злоупотреби с парите за земеделски проекти, включително и заради случая "Николов – Стойков". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews