Варненски съд получи антинаграда за абсурдна практика при достъпа до информация

OFFNews 29 септември 2018 в 15:15 4324 0

Административен съд – Варна получи антинаградата „Вързан ключ” на Програма Достъп до информация за абсурдната практика да се предадат на Териториална дирекция на НАП – Варна за проверка заявители по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Практиката на съда загатва за наличието на "черен списък" за преследване на граждани и неправителствени организации, които системно търсят правата си в съда срещу институции, които не са им предоставили информация по реда на ЗДОИ. Според председателя на Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията - СОПА Юлиян Чолаков, който е номинирал варненския съд, от практиката личи тенденциозно взаимодействие между институции, целящо сплашване и демотивиране на най-активните граждани и НПО да подават заявления и да водят дела по ЗДОИ.

В определение № 1690 от 28.05.2018 г. по адм. дело № 2751 от 2017 г. на Административен съд – Варна съдия - докладчикът Марияна Ширванян е посочила поименно лица, като е наредила да се направят служебни разпечатки на водените от тях дела и заедно с определението, да се изпратят на ТД на НАП - Варна за извършване на проверки по компетентност. 

Определението на съда е по искане, с което граждани се поинтересували колко струва на държавния бюджет една трансакция на държавна такса през ПОС терминално устройство в съда. Председателката на съда Тинка Косева отказала да предостави тази информация, заради което отказът е обжалван в нейния съд. 

Показателно е, че съдийка от този съд постановява хората, които са потърсили информацията, да бъдат проверени от данъчните.

Практиката на този съд е уникална и с това, че съдия докладчикът Марияна Ширванян и нейната административна ръководителка - председателят на съда, в тандем не са губили дело с материя ЗДОИ в собствения си съд.

Самото определение на съда също е уникално, защото освен подателят на заявлението, който е и жалбоподател, в него са посочени и имената на граждани, които не са страни по делото и които според съда трябва да бъдат проверени от НАП.

Самото определение пък е постановено тайно, като е съобщено единствено и само на НАП.

Според директора на ТД на НАП - Варна Милена Колева, целта на назначените проверки не била да се установят бюджетни задължения на лицата за данъци и осигуровки, а кои са източниците на финансиране на тази активна дейност. Очевидно е, че не приходите в бюджета, а дейността по ЗДОИ вълнува, тревожи и изнервя задкулисието във властта, щом ТД на НАП търси сведения за активните граждани и НПО дори от техни адвокати, коментира Юлиян Чолаков.

ТД на НАП – Варна засега срамежливо не признава, че проверките на лицата в „черния списък“ са именно в резултат от въпросното „тайно“ определение на съда от 28.05.2018г., разконспирирано от СОПА.

Пълния списък с антинагради може да видите на страницата на Програма Достъп до информация.

Мария Шаркова от София взе наградата за гражданин, най-активно използващ ЗДОИ. В категорията за неправителствена организация, използвала най-активно ЗДОИ голямата награда отиде при Асоциация на парковете в България за дългогодишно, а наградата за журналисти отиде при Емилия Димитрова–Данкова от сайта SevlievoOnline.com.

Общините Белоградчик и Белослав получиха награди за институции, които предоставят най-добре достъп до информация през 2018 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови