Връчват наградите на активни граждани и журналисти за достъп до информация

OFFNews Последна промяна на 28 септември 2018 в 07:44 1276 0

Връчват наградите на активни граждани и журналисти за достъп до информация

За шестнадесети път Програма Достъп до Информация (ПДИ) ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация. С церемонията ще бъде отбелязан и 28 септември – Международния ден на правото да знам.

Ежегодните награди се дават с цел да окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация, както и да се насърчават институциите да изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация, да бъдат прозрачни и отчетни пред обществото.

На церемонията ще бъдат дадени и антинагради на институциите, които нарушават правото на достъп до информация.

Тази година 35 номинирани се състезават в шест категории – четири награди „Златен ключ” и две антинагради – „Катинар” и „Вързан ключ”.  

Награждаването ще се проведе от 16.00 ч., в Литературен клуб „Перото“ – Национален дворец на културата, София.

През 2018 провеждането на церемонията за връчване на награди за Деня на правото да знам е възможно благодарение на подкрепата, която ПДИ получи в рамките на кампанията за набиране на средства през платформата Indiegogo.

Денят на правото да знам се превърна във важна част от застъпническата кампания за популяризиране, утвърждаване и развиване на стандартите за свобода на информацията на национално, регионално и международно ниво. Отбелязван от десетки организации и стотици активисти по света, 28 септември бе признат от много правителства и комисари по информацията. През октомври 2015 ЮНЕСКО обяви 28 септември за Международен ден на всеобщия достъп до информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови