Върховни съдии с призив избраните от тях членове във ВСС да подадат оставки

Според тях съветът е претърпял провал в разрешаването на важни за системата въпроси

OFFNews 21 септември 2021 в 15:12 2439 1

Оставките на своите представители в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет Атанаска Дишева, Олга Керелска, Севдалин Мавров и Цветинка Пашкунова поискаха съдии като начин да се прекрати мандатът на този съвет, претърпял провал в разрешаването на важни за системата въпроси.

"Провалът на кадровия орган на съдебната власт, в който сме Ви гласували доверие да участвате, и необходимостта дейността му да бъде преустановена са единствената тема, която стои за обсъждане помежду ни сега. Убедени сме, че, съзнавайки високата си отговорност на представители на съдийската общност, ще подадете оставка", пишат магистратите в подписката.

Според тях "провалът на ВСС е очевиден за всички граждани, което на собствено основание уронва доверието в способността на съдебната власт да се самоуправлява и така да гарантира независимостта си и функционирането на конституционния принцип на разделението на властите".

Провалът се изразява в неспособността за справяне с неравномерната натовареност и развиване на Системата за измерване на натовареността на съдилищата; атестационната дейност, довела до допълнително натоварване на съдиите; крах с конкурсите като тук се отбелязва и "двукратното унижение на Върховния касационен съд" (отмяната на два конкурса за ВКС); електронното правосъдие; невъзможността да се защити авторитетът на правосъдието, когато нападките са идвали от управляващата партия и главния прокурор и пр., отбелязва "Лекс".

Тъй като не е предвиден какъвто и да било правен механизъм за търсене на отговорност на колективния орган за администриране на съдебната власт, единственият изход от нетърпимото за правовата държава положение и единствената гаранция срещу административен произвол на ВСС е индивидуалната човешка съвест на всеки един от четиримата, се посочва още в документа.

Междувременно новият Управителен съвет на Съюза на съдиите в България излезе с обръщение, в което изразява подкрепата си за всеки съдия, който с действията си смело е защитавал принципа на независимостта и върховенството на правото. И призова магистратите да подкрепят искането им за оставка на всички изборни членове на ВСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови