В опасното село Синдел има много престъпления, но малко кражби и грабежи

OFFNews 23 март 2021 в 10:37 3299 0

Прокуратурата изсипа цял куп цифри за полицейски операции, задържани и профилактирани криминално проявени във варненското село Синдел, няколко дни след като главният прокурор Иван Гешев определи селото като най-опасното и проблемно населено място в България заедно с врачанското Галиче. 

Престъпността в селото, където живеят над 100 бивши затворници, е ежедневие. Полицейските операции не помагат. Преди дни ромски кланове са нападнали и ранили двама полицаи, отзовали се на сигнал, а четирима работници са били пребити от ромска тълпа. "Живеем в апокалипсис", казва преди дни кметът Пламен Лазаров. 

Днес от държавното обвинение извадиха статистика, от която става ясно, че през изминалата 2020 г. в с. Синдел са проведени множество специализирани полицейски операции под ръководството на Окръжна прокуратура-Варна, насочени към противодействие на битовата престъпност и престъпленията по транспорта, както и за издирване на лица, срещу които се водят по две или повече досъдебни производства или са обявени на общодържавно издирване.

В резултат от действията на прокуратурата и полицията са установени и задържани трима души, обявени за издирване, сред тях 77-годишен чужденец, обявен за издирване от Интерпол с червена бюлетина. Активно се наблюдават 12 души от криминалния контингент, които влияят с противоправното си поведение върху криминогенната обстановка в района. Не спира работата с криминално проявените, срещу които се водят по две или повече досъдебни производства.

От началото на 2020 г. до момента в хода на специализираните операции и при проверки на полицията са проверени над 1300 души. Задържани са 50 за различни криминални прояви. Установени са 474 нарушения по различни закони, ангажирана е административно-наказателна отговорност спрямо нарушителите, съобщават от прокуратурата.

Освен периодично провежданите спецоперации в селото е засилено полицейското присъствие. От началото на 2020 г. до момента екипи на ОД на МВР-Варна и на Зоналното жандармерийско управление са работили общо 137 пъти там или с други думи - на всеки три дни в Синдел е осигурено специализирано полицейско присъствие в допълнение към всекидневната работа на полицейските инспектори.

Населеното място се обслужва от общо четирима полицейски служители, които са там от понеделник до петък. Селото е включено в ежедневните маршрути на патрулно-постовата дейност, полицейски патрули го обхождат. От началото на периода са осъществени общо 14 срещи между началника на Четвърто РУ при ОД на МВР-Варна и кмета на Синдел Пламен Лазаров, на които се обсъждат възникнали проблеми и възможности за решаването им, оказано е съдействие по различни въпроси на представителите на местната власт.

Към настоящия момент на трите входно-изходни точки в с. Синдел са монтирани камери за видеонаблюдение, които се използват при нужда от полицейските служители. Общината предвижда да бъдат монтирани още 10 камери, които да обхващат проблемните места в селото.

Статистиката на регистрираните престъпления сочи, че голяма част от тях са за управление на нерегестрирани или дерегистрирани автомобили и управление на МПС от неправоспособни водачи. Много малко са регистрираните чисто криминални престъпления като кражби, грабежи и други, казват от държавното обвинение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови