В с. Синдел живеят 100 затворници и тровят живота и на българи, и на роми

Не помагат и полицейските операции. Селото е прочуто и в Германия

OFFNews 15 март 2021 в 16:01 14710 0

Варненското село Синдел е най-опасното и проблемно населено място в България заедно с врачанското Галиче. Тази оценка е дал главният прокурор Иван Гешев и я е споделил с кмета на Синдел Пламен Лазаров, съобщи dnews.bg.

Престъпността в селото, където живеят над 100 бивши затворници, е ежедневие. Полицейските операции не помагат. През миналата седмица ромски кланове са нападнали и ранили двама полицаи, отзовали се на сигнал, а четирима работници са били пребити от ромска тълпа. "Живеем в апокалипсис", казва кметът Лазаров.

Хората с адресна регистрация в Синдел са 1600. Реално в селото живеят постоянно около 600 души, а останалите са гастарбайтери в Германия, Испания и Нидерландия.

"90% от населението е циганско. Като казвам цигани, не слагам всички под един знаменател. Има хора, които са много съвестни и също страдат. Но има няколко клана, които са напълно изоставени – няма никаква превенция, не им се обръща внимание и правят каквото си искат", допълва той.

Според него младото поколение е изтървано още в училище. "Тук има някакъв мит, че законите за тях са по-различни от тези за българите, защото са малцинство. Един българин могат да го осъдят за провинение по бързата процедура, а на един циганин му се разминава десет пъти. Имаме човек с осем висящи дела, който в момента пак е на свобода и пак е обявен за общодържавно издирване. Върне се, направи някоя беля, нещата стигат до прокуратурата, пак го пускат", казва още Лазаров.

В момента четирима души от селото са в затвора, като единият излежава присъда за опит за убийство. Атмосферата тук се трови от петима души и те тормозят и роми, и българи. "Това са наркомани, които не се спират и са постоянно в белите. Не минава скандал или побой без някой от тях да е замесен", допълва кметът.

Последният голям побой в селото е от миналата седмица, когато 30-40 местни роми пребиват четирима работници, ремонтиращи местната поликлиника. Пострадалите също роми от град Игнатиево.

Най-новата мода в Синдел е да се горят стари автомобили, а желязото да се предава на вторични суровини.

"Виждал съм как в едната улица полицаите спират коли, а в другата се крадат дърва и се карат коли без номера от неправоспособни шофьори. За тях вече стана ежедневие, защото е обичайно да се виждат полицаи - просто се сменят маршрутите. Според мен няма смисъл от 200 души жандармеристи. По-добре двама души, но да са амбицирани да работят на терен и искат да овладеят тези неща", е категоричен Лазаров. 

За една от първите акции срещу битовата престъпност в началото на миналата година в селото пристигнал лично Иван Гешев.

"Първите думи на Гешев бяха, че Синдел и Галиче са най-известните и проблеми села в България. Аз съм му звънял поне пет пъти за помощ. Винаги се е отзовавал и с негова подкрепа нещата се случват много бързо и ефективно", посочва още той.

В Синдел престои да бъдат монтирани десет камери по основните улици и на центъра на селото. Пламен Лазаров се надява да има ефект от видеонаблюдението, тъй като сега никой не иска да свидетелства за престъпления, на които е станал очевидец.

Славата на Синдел е стигнала чак до Германия, където много местни роми са емигрирали.

"Бил съм в Германия. Като ми видят в личната карта, че съм от Синдел, и почва по-обстойна проверка. Всички съседни села са ревнали от Синдел. Няма нормален човек, който да иска да си купи къща тук. Българин не идва тук да се заселва. Ако се освободи някоя къща, се купува от цигани. Даже има цигански кланове, които се изнасят от селото или пращат децата си на детски градини и училище в Белослав и Девня", завършва кметът Пламен Лазаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови