Цацаров гони шефа на Антимафия от съдебната система

OFFNews Последна промяна на 23 август 2015 в 08:00 2047 3

Снимка БГНЕС архив

Главният прокурор Сотир Цацаров гони шефа на Антимафия от съдебната система. Обвинител № 1 е внесъл във ВСС предложение Светлозар Костов, който ръководи Специализираната прокуратура, да бъде отстранен от длъжност незабавно и уволнен дисциплинарно. Причината е отложеното влизане в затвора на Росен Петров - Животното. 

Скандалът избухна на 13 август, когато стана ясно, че по заповед на Цацаров осъденият Петров е задържан в Несебър. Проверка на Апелатиивната специализирана прокуратура установи, че известният фен на ЦСКА не е в затвора, а на свобода, с разрешение на Костов, издадено на 17 юли. Ден по-рано подчиненият му прокурор, отговорен за прибирането в затвора на Петров, дава мнение по негова молба, че заболяването му не пречи да излежава присъдата си. Шефът на съдебна охрана пък пише на същата дата до спецпрокуратурата, че Петров три пъти не е открит на посочения адрес, за да бъде отведен в затвора. 

Въпреки това Костов оставя Росен Петров на свобода, за да оперира коляното си във ВМА. В постановлението му е посочено, че „..заболяването води до сериозни трудности и понякога дори невъзможност за движение на съответния крайник, респ. на тялото, придружено от болки, а след оперативната намеса в зависимост от резултата се провежда рехабилитация, която също отнема немалък период от време”. 

Отлагане изпълнението на наказанието е допустимо само в случаи на тежко заболяване, което е несъвместимо с пребиваване в затвора, припомниха от прокуратурата. Несъвместимостта се установява чрез медицински документи и заключения на личен лекар или лекар специалист.

Проверката, извършена от Апелативната специализирана прокуратура, е установила, че представените документи от осъдения не са достатъчни, за да се приеме, че е налице такова тежко заболяване, което пречи на изпълнението на наказанието. 

Това ще бъде четвъртото дислипинарно производство срещу шефа на спецпрокуратурата и наблюдаващ прокурор по делото "Октопод" Светлозар Костов. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.08 2015 в 15:08

България има най-много прокурори на глава от населението и най-калпавата правосъдна система?
http://www.mediapool.bg/bulgaria-poddarzha-nai-mnogo-prokurori-v-es-na-glava-ot-naselenieto-news238277.html

Коментарът е излишен.

23.08 2015 в 10:26

прави впечатление, че в последната седмица най- висши магистрати и политици се занимават със случаи на престъпници от среден калибър- превръщат ги в център на своята критика и действия. Това е две седмици преди септември, когато НС ще възобнови работата си и съдебната реформа пак ще излезе на преден план. Особено активен е Цацаров, който събира точки, набира мускули, вместо да плажува, ваканцува и пр. Явно стяга мускули за нова борба.

23.08 2015 в 09:41

4-то дисциплинарно производство? И тоя човек служила пример на другите прокурори? Еми......

Иначе има едно съмнение, дали е баш така, предвид че идеята идва от Цацаров.....нищо не е ясно.