Нови дисциплинарки във ВСС срещу Владимира Янева и Светлозар Костов

OFFNews 28 май 2015 в 07:02 2259 1

Трета дисциплинарка срещу шефа на Специализираната прокуратура Светлозар Костов ще образува Висшия съдебен съвет днес. Предложението е на главния прокурор Сотир Цацаров, ставя ясно от сайта на ВСС. Председателят на ВКС Лозан Панов пък предлага образуване на дисциплинарно производство срещу бившия шеф на СГС Владимира Янева. 

Срещу Костов вече има две дисциплинарни дела, които отлежават от миналата година. Първото бе образувано през април 2014 по искане на 11 членове на ВСС за нарушения при случайното разпределение на делата, неетично отношение към колегите и уронване престижа на съдебната власт с медийни изяви. Вносители са Ясен Тодоров, Димитър Узунов, Галя Георгиева, Светла Петкова, Милка Итова, Васил Петров, Михаил Кожарев, Мария Кузманова, Румен Боев, Каролина Неделчева, Даниела Костова. 

Второто производство бе по предложение на Цацаров месец по-късно. 

След прехвърлянето на делото "Октопод" в спецпрокуратурата, шефът й Костов отново наруши принципа на случайно разпределение на делата и на практика се самоизбра за наблюдаващ прокурор през април тази година. Тогава защитниците на обвиняемия Алексей Петров - Ина Лулчева и Васил Василев поискаха публично разпределение на делото. След процедурата Лулчева заяви, че обмислят да сезират институциите за това, че случайното разпределение на делата за пореден път е било неглижирано. 

ВСС ще гледа днес и предложението на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов за налагане на дисциплинарно наказание на бившия шеф на СГС Владимира Янева, временно отстранена от длъжност като съдия. 

Срещу нея бе образувано досъдебно производство заради аферата "Червеи" през февруари по искане на главния прокурор Сотир Цацаров, което доведе до оставката й от поста председател на СГС. Срещу нея обаче не бе образувано досъдебно производство, след като ВСС отказа, въпреки че правосъдният министър Христо Иванов два пъти настоя за това. 

Сега Панов внася ново предложение за дисциплинарка срещу Янева след приключила проверка в СГС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12113

1

Ивайло Илиев

26.07 2016 в 15:26

Отново приканвам,всеки потърпевш от ЧСИ,да провери каква покана за доброволно изпълнение е получил като я сравни с ОБРАЗЕЦА . Дали е получил и СЪОБЩЕНИЕ за връчване на ЗАПОВЕД ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ и препис от разпореждане,което е издадено от РАЙОННИЯ СЪД, което се ВРЪЧВА И РАЗПИСВА като отделен документ от поканата ??? При всеки осъден по чл.417 ГПК ТРЯБВА ДА ИМА ТАКОВА СЪОБЩЕНИЕ-ако няма,значи ЧСИ ГО Е ЛИШИЛ ОТ ПРАВА ЗА ЗАЩИТА И ВОДИ НЕЗАКОННО ИЗПЪЛНИТЕЛНО ДЕЛО СРЕЩУ НЕГО !?!?!?!?
ПОТЪРСЕТЕ ПРАВАТА СИ !!! ИНАЧЕ СТЕ ПРЕЦАКАНИ !!!