Спецпрокуратурата даде на съд Николай Малинов за шпионаж

OFFNews 23 юни 2021 в 09:37 3866 0

Снимка БГНЕС

Дългогодишният бивш вече председател на движение "Русофили", сега лидер на политическата партията "Възраждане на отечеството" Николай Малинов е даден на съд от спецпрокуратурата за шпионство и изнасяне на държавни тайни. 

Държавното обвинение публикува съобщение, в което пише, че е внесен обвинителен акт в Специализирания съд срещу "политически лидер с инициали Н.М., който се е поставил в услуга на чужда организация". 

Малинов се явява на парламентарните избори като част от коалиция "Ляв съюз за чиста и свята република" заедно с бившия премиер от БСП Жан Виденов.

От прокуратурата съобщават, че в хода на разследването са проведени множество процесуално-следствени действия - разпит на свидетели, претърсване, изземване и личен обиск, изготвени са две компютърно-технически експертизи, графологична експертиза на веществените доказателства, събрани са справки и документи.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

През 2019 г. Малинов беше арестуван за шпионаж. След като беше пуснат от ареста, председателят на "Русофили" отиде в Москва, за да бъде награден лично от президента Владимир Путин с орден. 

През февруари 2020 г. името на Малинов изскочи отново покрай шумното блокиране от САЩ на българския съдия Андон Миталов заради корупция. Миталов е магистратът, който пусна обвинения в шпионаж Николай Малинов да пътува до Москва за срещата с Путин.

Самият Малинов тогава отрече да познава съдията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови