Съдия Андон Миталов е българинът, когото САЩ блокира заради корупция

Това е магистратът, който пусна обвинения в шпионаж Николай Малинов да отиде на среща с Путин

OFFNews Последна промяна на 05 февруари 2020 в 15:36 21521 20

Майкъл Помпео

Съдия Андон Миталов е българинът, когото САЩ блокира заради корупция.

Нованата бе съобщена от посолството на САЩ, което цитира държавния секретар Майк Помпео.

По-рано тази седмица посланик Херо Мустафа обяви, че до дни САЩ ще обявят първия българин със забрана за влизане в страната заради корупция.

Забраната важи и за преки роднини на съдията - неговите съпруга и дъщеря Корнелия Стойкова-Миталова и Гергана Миталова.

Съобщението не посочва конкретно нарушение, а съобщава, че става въпрос за корупционни действия, които подкопават върховенството на закона.

През ноември 2019 г. главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) да стартира проверка срещу съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд (СНС), който според тогавашния главен прокурор в разрез със закона е разрешил на председателя на движение "Русофили" Николай Миланов – обвиняем за шпионаж в полза на Русия - да напусне страната за определен период от време.

Ето и цялото съобщение:

Публично оповестяване на българския съдия Андон Миталов за участие в сериозна корупция

Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България.

Това огласяване се прави по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. (Div. G, P.L. 116-94). По силата на Раздел 7031(c) след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати.

Законът също така предвижда възможността държавният секретар да посочи името на такива длъжностни лица и на техните преки роднини публично или да направи това конфиденциално. Освен Миталов аз оповестявам имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова.

Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

20

elbarbudo

05.02 2020 в 22:36

Имам един такъв пресантиман - подозирам, че началниците готвя румен радев за новия месия...

77928

19

El Commandante

05.02 2020 в 19:52

Пфффахахахахахахаха, да добре...

20696

18

Новак

05.02 2020 в 18:59

За какво върховенство на закона могат да говорят янките от тук нататък? Сега излезе, че са в комбина с най-корумпираните хора в държавата - ако може да се каже, че това е държава, а не някаква презокеанска, бананова република.
Вече не знам и на какво се надявахме след като изпратиха за посланик някаква фитка, която дава да я мляскат под път и на път.
Може и да е забъркан въпросният съдия в нещо, но на кой не е ясно къде е голямата корупция в България.

5355

17

Кики

05.02 2020 в 18:44

Такова егоистично и назидателно решение на американската администрация и на сън не би ми хрумнало.

4005

16

AnderXale07

05.02 2020 в 18:44

И доказателствата са "хайли ляйкли", но са строго секретни и за това ние никога няма да ги видим.

7281

15

Чалгомраззз

05.02 2020 в 18:41

Ако чакаме от вън да ни борят корупцията-лошо...добър опит,все пак...хич да не е ,се е нещо...

4005

14

AnderXale07

05.02 2020 в 18:41

Ети ви отговора, колко им пука във ФАЩ за България. Този съдия и Румен Радев са виновниците за 30 години престъпен преход. Дайте да ги разстреляме и на следващата сутрин, като се събудим, всичко ще бъде страхотно. И българският народ ще цъфне, та върже...

15508

13

Бухльо

05.02 2020 в 18:40

Кьорфишек...жалко.
Има обаче един положителен извод - за пореден път ставя ясно, че не си ли подредим сами обюеството и държавата, никой от вън няма да го направи.
Не че е велика истина разбира се, но защо ли масово не се приема?

12177

12

sawall

05.02 2020 в 17:43

САЩ си преследват тесните техни интереси и Шиши хич не ги бърка. Жалко, защото това е знак, че не им пука, който БСП, ДПС и ГЕРБ добре ще разберат.

8596

11

NikiDanev

05.02 2020 в 17:16

Десно десните, които някак случайно пригласят на Чаналова, Иванчева, Румбата Радев, гневно тропат по масата и питат "Защо чак сега?" за Божков, Баневи, Арабаджиеви и неудовлетворено се радват на приказките на една Корнелка, която само преди двайсетина години беше една от тях... два дни подсказват на американците кого да обявят за корумпиран и те не ги послушаха. Ей, цъцъцъ! Намекваха, статии писаха, дори се изпуснаха един два пъти, че знаят точно името, а един деснодесен на квадрат обясни нашироко какво щяло да става когато ББ падне от власт, секунда след като чуел името, а друг му пригласяше, че приказките на Румбата от вчера, по повод американското сочене с пръст, никак не били случайни. Но не би, Помпео си знае неговото, заобикаля имената, а толкова искаха да чуят - Бойко, Прасчо, Фънда и т.н. Лоша работа, сега ще се наложи да пускат фиш за второто теглене. Късмет! Дано ги огрее!