Жан Виденов стана секретар на ново ляво обединение

OFFNews Последна промяна на 23 май 2021 в 12:11 3602 0

Бившият премиер и някогашен председател на БСП Жан Виденов става организационен секретар на "Ляв съюз за чиста и свята република", която ще участва на предстоящите парламентарни избори. Председател на новото обединение ще е Иван Атанасов. В състава на коалицията влизат още Социалистическа партия "Български път" с председател проф. Ангел Димов, "Българска прогресивна линия" с лидер Красимир Янков, "Възраждане на отечеството" на Николай Малинов и "Партия на българските комунисти" с лидер Иван Пенчев.

"Левицата е разгромена и не е представена в Народното събрание, съответстващо на броя на левите хора в България. Имаме шанс да разбием олигархичния модел на управление и обществени отношения, който тормози България вече 30 г. Смятаме, че има заплаха за България – за нейната териториална цялост и суверенитет заради провокациите, отправени към Русия, и влошените отношения с всички съседни страни", обясни необходимостта на новото ляво обединение Иван Атанасов.

Архитектът му бил Жан Виденов.

Според Красимир Янков да посочиш Бойко Борисов за враг не е достатъчно, за да те постави в левия спектър. Всички недъзи от управлението на ГЕРБ били визитната картичка на претендиращите да са в левия спектър.

"Не е лява политика унищожаването на леви предприятия, снимка с една козичка, да изведеш парламентарната група от заседанията на Народното събрание, когато се коментира концесия за националните богатства. Левите политики се защитават от хора с ляво мислене", коментира Янков.

"Възраждане на отечеството" пък се зарече да следят внимателно външната политика на България спрямо Русия. Според Иван Пенчев преговори за създаване на коалицията се водят от април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови