Скандално известен футболен бос осъди България в Страсбург

OFFNews 19 ноември 2023 в 11:32 5967 0

Иван Славков

Снимка Архив

Иван Славков

Бившият президент на футболният клуб „Спартак” (Варна) и общински съветник от ДПС в морския град Иван Славков осъди България за продължен престой в ареста без постановена присъда, съобщи Дарик.

От Европейския съд по правата на човека той поиска 449 хил. евро, но присъденото обезщетение е в размер на 2300 евро. Държавата ще трябва да плати и разноските по делото на стойност 2000 евро.

Славков е задържан през есента на 2008 г. През септември полицията във Варна извършва арести на десетки лица от ъндърграунда, част от които са обвинени за участие в престъпна група за разпространение на наркотици, склоняване на жени към проституция, трафик на хора и пране на пари.

Преди да започне мащабната акция Иван Славков успява да напусне България, заминавайки за Турция. Там претърпява операция и след три седмици се завръща във Варна. На 16 октомври постъпва в местната болница „Света Анна” за възстановяване от интервенцията, където е задържан и отведен в ареста.

По това време Иван Славков е част от Общинския съвет във Варна. Негови колеги в местния парламент са още баща и син Веселин и Христо Данови, които са обвинени за участие в същата престъпна група. Обвинения са повдигнати общо на 24 души. 19 от тях сключват споразумения с прокуратурата и получават различни присъди.

На Иван Славков също е предложено споразумение да изтърпи ефективна присъда от 3 години и 8 месеца. Той и още четирима подсъдими обаче отказват съкратеното следствие и делото тръгва по общия ред. По време на процеса са разпитани около 90 свидетели и вещи лица в рамките на над 40 съдебни заседания, които общо продължават близо 100 дни.

Докато трае процесът, Славков прекарва зад решетките без присъда близо 3 години и 9 месеца или с три седмици повече от срока на ефективната присъда, която му е предложена държавното обвинение. През този период той подава 22 молби за изменение на мярката му за неотклонение, които са отхвърлени от съда.

Пуснат е на свобода под парична гаранция през юли 2012 г., а шест месеца по-късно Варненският окръжен съд му постановява присъда от 10 години затвор. Славков е признат за виновен за лидер на престъпната група, действала между 1996 и 2008 г. Присъдата обаче е отменена от Върховния касационен съд и делото все още е висящо.

Малко след задържането на футболния бос антикорупционната комисия иска запор върху недвижими имоти, автомобили, банкови сметки и фирми на Славков и съпругата му. Според комисията доходите на двамата през последните 11 години са били четири пъти по-ниски от направените разходи.

В жалбата си до Европейския съд по правата на човека Славков изтъква продължителността на престоя му в ареста без постановена присъда и прекомерно дългия период, в който са замразени активите на семейството му. Обезщетението, за което Иван Славков претендира, е в размер на 449 хил. евро.

Съдът в Страсбург постановява, че престоят на Славков е прекомерен и не може да бъде оправдан със сложността на делото, какъвто довод изтъква българската държава. Присъденото обезщетение обаче е далеч от сумата, за която се настоява в жалбата, и е в размер на 2 300 евро.

Българската държава е осъдена да плати на Иван Славков и 2 000 евро за разноски по делото. Сумите трябва да бъдат преведени в 3-месечен срок, който изтича в средата на януари следващата година.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Васил Терзиев за новото мнозинство в СОС