Синът на Стоян Александров е арестуван за жестокото убийство в София, жертвата е изтезавана заради дълг

OFFNews 08 януари 2024 в 15:56 12354 2

брифингът

Снимка БГНЕС/Ралица Белчева

Жертвата на жестокото убийство в София е 49-годишен мъж, който е бил измъчван в дома на един от задържаните впоследствие предполагаеми извършители, преди да бъде прострелян два пъти.

Това стана ясно от брифинг на Софийска градска прокуратура, Главна дирекция „Национална полиция“ и Столична дирекция на вътрешните работи. Заместник градският прокурор на София Христо Кръстев заяви, че задържаните мъже са с фамилии Александров и Кинов. Имената съвпадат с информацията, че това са Петър Александров, син на бившия финансов министър Стоян Александров, и Александър Кинов, който е погребален агент.

Стоян Александров бе министър на финансите в правителството на Любен Беров. Покойният финансист бе обвиняем за лихварство, като КПКОНПИ поиска отнемане на негово имущество за над 11 млн. лева. 

Директорът на СДВР Любомир Николов обяви, че убитият мъж е собственик на фирма, която преди време е стопанисвала ресторант в София, и не е криминално проявен. 

Хронология на събитията 

На 4 януари между 14:30 ч. и 16 ч. жертвата е поканена да посети имот на един от извършителите. Огледът показал, че мъжът е измъчван, връзван и най-вероятно убит там.

Сигналът за изчезването на жертвата е подаден на 5 януари в 6-о РУ от майката на мъжа. Тя съобщила, че синът ѝ е изчезнал предния ден. Образувано е дело за отвличане.

Причината за смъртта на 49-годишния мъж са две огнестрелни рани - в торса и в единия крак.

Шефът на СДВР допълни, че един от извършителите е задържан само 30 минути след подаването на сигнала, а другият - час и половина по-късно. 

До разплитането на случая се стигнало, когато двама мъже преминали сръбската граница. На ГКПП "Стрезимировци" един от арестуваните показал документите на убития мъж. 

След час и 20 минути се върнали в България, но вече с истинските си документи. Целта била да заблудят, че жертвата е напуснала страната. Мъжете дори носели телефона на 49-годишния мъж у себе си. 

След като го убили, двамата започнали да изпращат фалшиви SMS-и до близките на мъжа.

Трупът е намерен на 6 януари - събота, подготвен за кремация. Бил е в морга, наета от един от извършителите. Той е гробар по професия и процедурите са му известни. Наелият моргата дори дал на погребалната агенция фалшив смъртен акт. Разследва се дали данните от акта са на жив човек, или са случайно измислени имена. 

Николов допълни, че по време на обиските в домовете на задържаните са открити няколко законно притежавани оръжия. Той потвърди, че най-вероятно мотивът за убийството е финансов. Проверява се дали има "документ", който урежда финансовите отношения между жертвата и един от задържаните. 

Шефът на СДВР допълни, че убитият мъж е дължал сума пари на един от убийците си, който е лихвар. Николов не потвърди дали това е Петър Александров и не посочи точната сума. Предполага се, че става въпрос за 200 000 лв. или 300 000 лева. 

Един от задържаните има няколко законно притежавани оръжия. И двамата заподозрени се възползват от правото си да не дават обяснения. 

Николов посочи още, че единият от извършителите е криминално проявен, бил е обвиняем за държане на незаконно оръжие, взривни вещества, грабеж в особено големи размери и кражби. 

Ще бъде извършена проверка на моргата, където е открита жертвата, както и процедурата по издаване на смъртен акт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

2

ПР

08.01 2024 в 18:54

Крушка си има опашка.Или не пада по-далеч от дървото.Каква"секира"беше Стоян Александров в далечното правителство на Беров?
В крайна сметка,от финмин там,банкер,до лихвар-рекетьор.Прокурорите внасят обвинение за лихварство,но Съдът така не се произнася.Синчето Петърчо,явно го надгражда-и убийство.

9030

1

Ivan Terziysky

08.01 2024 в 16:15

Копеленцата на комунистите продължават да убиват.
 
X

Да помогнем на украинските деца!